Zdravie

Zníži tlak aj cholesterol: Kedy ste si dali naposledy túto zeleninu?

redakcia
redakcia
19.9. 2021 5:00
Diskusia ()
Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock
Zdravie

Zníži tlak aj cholesterol: Kedy ste si dali naposledy túto zeleninu?

redakcia
redakcia
19.9. 2021 5:00
Diskusia ()
Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock

Baklažán pochádza z juhovýchodných oblastí Ázie. Je to nízkokalorická potravina, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou.

 „Z minerálov je baklažán bohatý na draslík, ktorý je zodpovedný za prenos nervových impulzov. Obsahuje napríklad i vápnik, horčík a meď, ďalej kyselinu listovú, ktorá je základom delenia a rastu buniek. V baklažáne sa ďalej nachádzajú napríklad aj nevyhnutný vitamín C a vitamín K, ktorý je nevyhnutný na zrážanie krvi," pripomína na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Na tlak i trávenie

Potravina je tiež zdrojom vlákniny a umožňuje strave prechádzať ľahšie cez tráviaci trakt. Je výborným zdrojom flavonoidov. „Flavonoidy majú antioxidačné účinky a sú dôležité na zníženie krvného tlaku, čím pomáhajú pri ochrane pred rizikom vzniku srdcovo-cievnych chorôb," spresnil RÚVZ.

Vďaka obsahu vlákniny, flavonoidov a iných antioxidantov pomáha i pri úprave hladiny cholesterolu.  Baklažán obsahuje nasunín, ktorý chráni membrány buniek mozgu pred poškodením voľnými radikálmi a tým pomáha zlepšovať kognitívne funkcie mozgu, ako sú pozornosť a pamäť.

Zdroj: Shutterstock

Ktoré sú NAJ?

Vláknina v baklažáne môže napomáhať znížiť hladinu cukru v krvi spomalením rýchlosti trávenia a vstrebávania cukru v tele, čo udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. „Na konzumáciu sú baklažány vhodné vtedy, keď sú pevné s hladkou lesklou šupkou. Nesmú byť však priveľmi tvrdé a po zatlačení by sa v pokožke mala objaviť mierna preliačina. Treba si dať obzvlášť pozor na nezrelé plody, ktoré po prerezaní v strede ešte majú zelenú dužinu," zdôraznil RÚVZ.

Potravina je citlivá na zmeny teploty a preto by mala byť skladovaná v chladničke len niekoľko dní.

Zdroj: Zdravie

Diskusia