Nejete potraviny, ktoré obsahujú cukor? Možno vás presvedčíme, že je to chyba.

 

Znižovanie príjmu cukru jendoznačne prospieva zdraviu. Okrem toho, že pomáha pri znižovaní hmotnosti či k zdravým zubom však jeho náhle stopnutie môže viesť k nežiadúcim účinkom. Problém tkvie v tom, že nie je cukor ako cukor. Cukor, čiže sacharid, sa vyskytuje v mnohých potravinách prirodzene vo forme fruktózy či laktózy. Sacharóza, teda stolový cukor, je v cukrovej trstine, cukrovej repe či v mede. 

Samozrejme sacharidy sa pridávajú do potravín aj ako aditíva pre lepšiu chuť. Cukor je však pre mozog natoľko opojný, že ak ho vynecháte, prejaví sa to na hlbokej biologickej úrovni. Vedci na základe experimentov na zvieratách účinok cukru dokonca prirovnávajú k vysoko návykovému kokaínu, dokonca ho zrejme aj prekonáva. Pri pochutnávaní si na cukre sa totiž uvoľňuje hormón dobrej nálady dopamín a tento proces je v biológii známe ako systém odmeny. 

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia