Oddávna je považované za symbol života, plodnosti a vzkriesenia. Navyše bolo preukázané, že pravidelné jedenie jedného alebo dvoch slepačích vajec denne má blahodarné účinky na naše zdravie. Mýtu o ich škodlivosti pre vysoký obsah cholesterolu tak definitívne odzvonilo.
Ak existuje nejaká dokonalá potravina, je to slepačie vajce – tak by bolo možné v stručnosti zhrnúť závery, ku ktorým dospeli vedci v novej štúdii na univerzite v americkom Connecticute. Na rozdiel od rôznych módnych superpotravín sú vajcia navyše dobre dostupné a ľahko stráviteľné, dajú sa za pár minút pripraviť na desiatky rozličných spôsobov a obsahujú toľko proteínu, koľko si len dokážeme predstaviť.
„Príroda vajíčko stvorila ako zásobník tých najpotrebnejších a výživovo najbohatších chemických látok, ktoré organizmus pre zdravý rast a vyváženosť potrebuje. Je to vlastne taký malý zázrak,“ povedal profesor Christopher Blesso, jeden z autorov štúdie, v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC a dodal: „Okrem iného sme zistili to, že konzumácia vajec spolu s niektorými ďalšími potravinami umožňuje lepšie vstrebávanie vitamínov do nášho tela. Ak zjeme napríklad varené vajcia so zeleným listovým šalátom, zvýši sa príjem vitamínu E, ktorý táto zelenina obsahuje, takmer o polovicu.“
Prízrak menom cholesterol
Odborníci na zdravú výživu dlho strašili, že nadmerná konzumácia vajec prináša riziko zvýšenia hladiny cholesterolu a srdcových problémov. Vychádzali z toho, že jeden žĺtok obsahuje priemerne 185 miligramov cholesterolu, pričom maximálna odporúčaná denná dávka pre zdravého človeka bola 300 miligramov. Až relatívne nedávno začal vo vedeckej oblasti prevládať iný názor na vajcia, ktorý začal rozlišovať medzi takzvaným dobrým a zlým cholesterolom.
Americká profesorka biochémie Ghada Solimanová však v roku 2018 publikovala štúdiu, ktorá spochybnila aj toto delenie s tým, že medzi zvýšenou hladinou cholesterolu a rizikom kardiovaskulárnych chorôb neexistuje priama súvislosť. Súčasne uviedla, že cholesterol je pre naše telo, naopak, veľmi dôležitý, pretože je základnou stavebnou jednotkou telesných buniek, ktorých funkciou je prirodzené vytváranie vitamínu D, produkcia žlče, estrogénov a pohlavných hormónov. Argumentovala tým, že potraviny s vysokým obsahom cholesterolu sú väčšinou bohaté na nasýtené tuky, čo v minulosti vedcov a lekárov viedlo k mylnému záveru o jeho škodlivosti.
V skutočnosti podľa nej zvyšujú riziko problémov s krvným obehom a so srdcom práve nasýtené tuky, najmä umelo vyrobené takzvané transtuky, teda čiastočne stužené tuky pridávané do pečiva a sušienok, margarínov a priemyselne spracovaných potravín. A za zásadnú príčinu považuje najmä kombináciu nedostatku príjmu rozpustnej vlákniny a, naopak, zvýšeného príjmu rafinovaného cukru, ale aj stres, nedostatok spánku a pohybu.
Pokračovanie na ďalšej strane...