Vysoký tlak je rizikový faktor pre mnohé srdcovo-cievne ochorenia. Odborná štúdia našla potravinu, ktorou by si nielen "tlakári" mohli svoje zdravie výrazne ochrániť
Na štúdii sa zúčastnilo takmer 56 tisíc žien a vyše 18 tisíc mužov, ktorí ešte v roku 1980 vyplnili rozsiahly dotazník o ich strave a stravovacích návykoch. Následne sa zachytávali ich prípadné srdcové príhody a iné zdravotné problémy i diagnózy.
ĎALŠIE POTRAVINY, KTORÉ CHRÁNIA SRDCE, NÁJDETE V GALÉRIIČo treba dávať do nákupného košíka?
Ukázalo sa, že mnohí z tých, ktorým chutí jogurt a radi ho konzumujú, sa z hľadiska srdcovo-cievnych chorôb darilo lepšie.
Vyššia spotreba jogurtu bola spojená s 30%-ným znížením rizika infarktu srdca u žien a 19%-ným znížením u mužov. Celkovo zaznamenali 3300 prípadov srdcových ochorení u žien a 2148 ochorení u mužov. Vyšší príjem jogurt znamenal u žien o 16% nižšie riziko operačného zákroku na odstránenie nedostatku krvného zásobenia srdcového svalu.
Muži i ženy, ktorí konzumovali jogurt aspoň 2x týždenne, mali o 20% nižšie riziko závažnej koronárnej choroby srdca alebo cievnej mozgovej príhody.
Pokračovanie na ďalšej strane...