Ročná produkcia medu slovenských včelárov sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 5,5 milióna kilogramov ročne. Závisí to od počasia, zdravotného stavu včelstiev, ale aj od ďalších faktov, ktoré včelári neovplyvnia.

Na Slovensku sa počet včelstiev zvyšuje – máme ich asi 338-tisíc, teda o viac ako 30-tisíc viac, ako to bolo pred tromi rokmi. Posledné roky včelárov trápil úhyn včiel. Po čase sa opäť tešili z lepšej sezóny, a to aj vďaka priaznivému počasiu na jar. Sucho v letnej sezóne však spôsobilo obrat. Celkovo včely počas leta na mnohých miestach na juhu Slovenska už nemali čo znášať. Zisťovali sme, kde zoženiete zaručene pravý a neriedený med, ako ho spoznáte na prvý pohľad a v čom tkvie tajomstvo jeho univerzálnej prospešnosti pre ľudský organizmus.

Med pre zdravie
V mede sú okrem antioxidantov bojujúcich proti starobe napríklad dextríny, ktoré hoja poranené a choré sliznice. Nenahraditeľný je pri liečbe horných dýchacích ciest (uľahčuje vykašliavanie), obsahuje látky, ktoré znižujú vysoký krvný tlak a celkovo upokojujú.

Ako spoznať ten pravý

„Všeobecne platí, že najlepšie je kupovať med priamo od včelára. Napríklad českí včelári vyrábajú skutočne veľmi kvalitný med, navyše priebežne spolupracujú so štátnym veterinárnym ústavom a riadia sa príslušnými pokynmi a odporúčaniami,“ hovorí Radka Stolariková, riaditeľka Strednej lesníckej školy v Žluticiach, kde je včelárstvo jedným zo študijných odborov.

Výchovu profesionálnych včelárov má na Strednej lesníckej škole v Žluticiach na starosti jej riaditeľka RADKA STOLARIKOVÁ.
Zdroj: ARCHÍV TÝŽDENNÍKA KVĔTY

Kvalitný med podľa nej najlepšie spoznáme podľa toho, že časom skryštalizuje, na rozdiel od riedeného medu, ​​v ktorom kryštalizácii bráni fruktóza alebo ďalšie pridané látky. Nájdu sa pritom ľudia, ktorí sa mylne domnievajú, že keď med skryštalizuje, je pokazený. Pritom ho stačí v pohári zohriať a o pár minút je zase tekutý.

„Med by nemal mať príliš tmavú farbu, pretože pokiaľ ju má, je veľká pravdepodobnosť, že ho dofarbili, napríklad karamelom. To sa však netýka tmavších medovicových druhov. Kvalitný med sa zároveň nikdy neoddeľuje do vrstiev,“ dodáva Radka Stolariková. Niekedy sa podľa odborníčky môže po otvorení pohára s kvalitným medom objaviť na povrchu pena. Ani tej sa však netreba báť, práve naopak: sú to vyzrážané bielkoviny a peľ, takže vlastne ide o akúsi medovú smotanu, ktorá obsahuje výživovo najcennejšie a zdravotne najprospešnejšie látky.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia