Vianočné sviatky a Silvester sú pre mnohých obdobím, keď jedia priveľa a slané zajedajú sladkým. Výsledok môže byť naozaj nepríjemný – žlčníkový záchvat.
Dali ste si vysmážaný rezeň, majonézový šalát, kúsok torty a zrazu je to tu. Cítite silnú bolesť pod pravým rebrom, v ústach máte horkú chuť a vraciate. Žlčník toho zvládne veľa, no preťažovať ho nie je dobrý nápad. Žlčník slúži v našom tele ako rezervoár žlče, ktorá sa tvorí v pečeni. V noci sa žlčník naplní, žlč sa v ňom skoncentruje, a keď potom zjeme niečo mastné, začína sa vylučovať do čreva.
Povedzme, že sme si dali dobrú prerastenú slaninku. Vtedy sa do čreva vylúči zo žlčníka viac koncentrovanej žlče. Funguje to tak, že žlčník sa zmrští, vylúči časť svojho obsahu a znova sa zmrští. Pravidelne sa to opakuje. Jednoduchý, a predsa geniálny orgán. Napokon ako všetko, čo v tele máme.
Článok pokračuje na ďalšej strane.