Mastné bunky
Oslabená pečeň sa neprejaví len zhoršenými výsledkami testov. Ako zdôrazňuje doktorka Baranová, dlhodobo nevhodná strava, jej množstvo i zloženie sú najčastejšími dôvodmi steatózy – stukovatenia pečeňových buniek. „Ak sa v jedálnom lístku nachádza prevaha nezdravých potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, priemyselne spracovaných potravín s obsahom farbív a konzervačných látok vrátane mrazených polotovarov a rýchleho občerstvenia, no aj potravín s veľkým podielom soli a cukru, predovšetkým fruktózy, pečeň presiahne svoju regeneračnú kapacitu a začne byť preťažená.“
V hepatocytoch – pečeňových bunkách – alebo v ich okolí sa začne hromadiť tuk a naruší ich funkciu. „Správnym prístupom, režimovými opatreniami a liečbou sa steatóza dá zvrátiť a pečeň nezostane trvalo poškodená. Ak však naďalej dochádza k pôsobeniu negatívnych faktorov, postupne v tkanive pečene nastávajú nezvratné zmeny. To vedie k zápalu a fibróze, pri ktorej sa pečeňové bunky postupne nahradia väzivom,“ upozorňuje Diana Baranová.
Článok pokračuje na ďalšej strane...