Prvý príznak preťaženej pečene si zrejme nevšimnete. Ak opakovane preťažujete pečeň, problém začne byť chronický!
Strávili ste celé leto s langošom a pivom v ruke? Prejedali sa ovocia? Už začiatkom jesene vám pečeň môže dať nenápadné znamenie, že má dosť. „Neraz sa nám v ambulancii stáva, že pacient príde na vyšetrenie alebo preventívnu prehliadku ráno po grilovačke či oslave a ani mu nenapadne, že výsledky laboratórnych testov pečeňových enzýmov môžu byť zvýšené po takýchto pôžitkoch. Po cielenej otázke napokon prídeme na to, že v posledných dňoch toho ‚menej zdravého, tuhého či tekutého‘ skonzumoval viac než zvyčajne,“ približuje bežnú prax vo svojej košickej ambulancii všeobecná lekárka Diana Baranová.
- Únava napovie
Ak začnete byť bezdôvodne unavení, práve pečeň môže byť pôvodcom. Dlhodobá únava môže byť podľa Diany Baranovej prvým príznakom preťaženej pečene.K ďalším príznakom patrí:
- nevýkonnosť
- malátnosť
- svalové kŕče
- zhoršenie zraku
- poruchy rastu a kvality nechtov
- poruchy trávenia
- kožné problémy
- vypadávanie vlasov
- zažltnuté očné bielka
- povlak na jazyku
- pigmentové škvrny
Otrávená špajza
Ak si „tekutý či tuhý“ prehrešok doprajete príležitostne, pečeň má schopnosť vyrovnať sa s ním. Ak ju však opakovane preťažujete, problém začne byť chronický. Pečeň je totiž náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živiny a poskytuje palivo celému organizmu. Slúži ako zásobáreň vitamínov a reguluje metabolizmus cholesterolu, čistí krv a tvorí žlč. Podieľa sa na tvorbe bielkovín a hormónov a okrem toxínov z vonkajšieho prostredia odbúrava toxíny vznikajúce v organizme.
„Všetky látky, aj tie dôležité a potrebné pre telo, sa stávajú toxickými, ak sa nadmerne nahromadia. K oslabeniu a poruche funkcií pečene dochádza pre rôzne príčiny, ako sú vírusy, toxické pôsobenie alkoholu, rôznych liekov, chemikálií, dokonca niektorých byliniek a rastlinných výťažkov. Spôsobiť ich môžu aj vrodené a autoimunitné ochorenia,“ vymenúva odborníčka.
Článok pokračuje na ďalšej strane...