Zdravé črevá = dobrá imunita

Spomínaný nedávny výskum priniesol ďalšie zaujímavé argumenty pre to, aby sme si hrozno dopriali pravidelne. Tím americkej Kalifornskej univerzity zapojil do experimentu devätnásť zdravých dobrovoľníkov. Najprv im naordinoval štyri týždne „nezdravej“ stravy s nízkym obsahom polyfenolov a vlákniny. Potom všetci pokračovali v rovnakom jedálničku, ale denne obohatenom o prášok z hrozna, ktorý zodpovedal dvom porciám. Vedci priebežne odoberali dobrovoľníkom vzorky stolice, moču a krvi. Výsledky ukázali, že po mesiaci konzumácie hroznového prášku sa u všetkých zúčastnených zvýšila diverzita črevnej mikroflóry.

„Najväčšie zdravotné benefity vína vnímam v obsahu resveratrolu,“ hovorí celostná terapeutka NICOLE LUKÁŠKOVÁ.
Zdroj: ARCHÍV TÝŽDENNÍKA KVĚTY

Stúpol aj podiel obzvlášť cenných baktérií, najmä Akkermansie muciniphila, ktorá podporuje lepšie ukladanie glukózy a tukov, ale aj celistvosť a pevnosť črevnej bariéry. „Sú to skvelé správy, pretože zdravé črevá sú zásadné pre imunitný systém a celkové zdravie človeka,“ okomentovala výsledky vedúca štúdie, špecialistka na výživu a profesorka medicíny Čao-pching Li. „Náš výskum potvrdil staršie nálezy a rozšíril naše povedomie o zdravotných benefitoch hrozna aj o jeho vplyve na srdcové zdravie alebo hladinu cholesterolu,“ konštatovala s tým, že preto by sa mohlo chváliť prívlastkom superpotravina. Účastníkom sa o 41 percent znížil podiel žlčových kyselín. Tie hrajú zásadnú úlohu v tom, ako telo spracováva tuky a ako ukladá cholesterol. Jeho hladina tak klesla priemerne o 6,1 percenta.

Vyrobte si zdravé pochúťky

Niekde sa môžeme dočítať, že hrozno by sme si nemali dopriať, ak sa snažíme zhodiť nejaké to kilo. „Aj keď obsahuje veľa cukru, jeho zdravotný prínos je taký veľký, že by som si ho v zdravom množstve neodopierala ani pri chudnutí, práve naopak – podporuje detoxikáciu tela a tá prospieva chudnutiu,“ rozháňa obavy Nicole Lukášková, ktorej okrem diabetikov ani nenapadá, kto by sa mu mal pre zdravotné problémy vyhýbať. „Ak ho nejeme po vedrách, niet sa čoho báť,“ upokojuje, ale upozorňuje na chemické ošetrovanie hrozna. Nabáda preto, aby sme umývaniu bobúľ venovali maximálnu starostlivosť. Dnes ho nájdeme v obchodoch celoročne. Nicole Lukášková však odporúča jesť surové hrozno iba v jeho sezóne, mimo nej môžeme jeho silu čerpať z rôznych produktov. Výživová poradkyňa, ktorá napísala knihu Ako posilniť imunitu za 90 dní, odporúča napríklad pripraviť si v chladných dňoch nápoj z hroznovej šťavy, ktorý vyživuje krv.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia