Pohárom bieleho či červeného vína si pripíjame na zdravie. Istejšou cestou je však jesť neupravené plody vínnej révy. Tieto bobule majú veľmi priaznivý vplyv na náš organizmus. Nedávny výskum hrozno dokonca zaradil medzi superpotraviny.

S módnym pojmom superpotravina je to zložité. Do nášho slovníka sa dostal na začiatku 21. storočia v súvislosti s rastúcou obľubou zdravého životného štýlu a rýchlo sa v ňom zabýval. Pritom neexistuje oficiálna definícia, nie je to ani vedecký, ani lekársky termín. Podľa Oxfordského slovníka ide o „výživovo bohatú potravinu, ktorá sa považuje za obzvlášť prospešnú pre zdravie, telesnú a duševnú pohodu“. Nikde však nie je dané, čo všetko musí potravina obsahovať a spĺňať, aby mohla dostať predponu super-. Donedávna bolo spoločným znakom to, že tieto potraviny pochádzajú z krajín mimo Európy: avokádo, acai, goji, quinoa, chlorela, matcha, spirulina, kokosová voda, semienka chia...

V posledných rokoch sa však medzi všetku tú exotiku zaraďujú aj nám oveľa prirodzenejšie a známejšie plody a pochutiny. Napríklad jablká, pomaranče, čučoriedky, mrkva, mak, niekedy aj masť. Z určitého uhla pohľadu by sa totiž dala týmto termínom označiť takmer ktorákoľvek základná potravina, pretože v primeranom množstve je pre nás každá prínosná. Napriek tomu zbystríme, keď sa toto označenie niekde objaví. Nedávno tak vzbudil ohlas výskum, ktorý medzi superpotraviny zaradil hrozno. Pritom vlastne nejde o nič nové, jeho pozitívne účinky na naše zdravie sú známe dávno. A existuje vôbec ovocie, ktoré by nám škodilo?

Dodáva nám mladistvý vzhľad

„Osobne vnímam každé ovocie ako superzdravé a mali by sme v lete využívať každý deň, keď sa táto pochúťka ponúka. Najväčšie zdravotné benefity hrozna vnímam v obsahu resveratrolu, čo je jeden z najdôležitejších zastúpených polyfenolov,“ hovorí celostná terapeutka a výživová poradkyňa pre liečivú stravu Nicole Lukášková, Ph.D., (www.zdravesnicole.cz) a vysvetľuje, že resveratrol je silný antioxidant, ktorý pôsobí protizápalovo, protibakteriálne, proti rakovine a starnutiu, chráni srdce a podporuje krv. „Pri výbere medzi červeným a bielym hroznom preto dávam prednosť červenému. Sama niekedy večer užívam aj výživový doplnok s resveratrolom a zapíjam ho decilitrom plného, ​​najlepšie juhotalianskeho červeného vína, čo násobí účinok res­veratrolu,“ usmieva sa. Ďalšia nutričná terapeutka Mgr. Zuzana Švédová, DiS., (www.zuzanasvedova.cz) hovorí o tom, že hrozno disponuje nevídanou silou, pretože ukrýva doslova lekáreň nutričných látok prospešných zdraviu, z ktorých celý rad môže predĺžiť život.

Nutričná terapeutka ZUZANA ŠVÉDOVÁ si zo šupiek a z kôstok pripravuje liečivú tinktúru
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Aj ona na prvom mieste uvádza resveratrol. „Zaraďujeme ho na zoznam zlúčenín nazývaných fytoalexíny. Tie rastliny produkujú na ochranu pred patogénnymi organizmami. Resveratrol však nechráni iba rastlinu, ale aj nás,“ objasňuje a k vyššie uvedenému zoznamu jeho pôsobenia na náš organizmus pridáva úpravu metabolizmu glukózy a lipidového profilu. „Navyše vďaka tejto cennej látke žiarime, udržiavame si mladistvejší vzhľad,“ dopĺňa a vyzdvihuje aj obsah proantokyánov. „Silné antioxidanty, niekoľkonásobne účinnejšie než vitamíny C a E. Rovnako predchádzajú vzniku kardiovaskulárnych porúch, vyrovnávajú negatívny vplyv cholesterolu na srdce a cievy,“ opisuje a tvrdí, že zo šupiek a z kôstok chystá liečivú tinktúru. Potom ju v priebehu roka, obzvlášť v zimných mesiacoch, užíva.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia