Ľudia zistili, že je skvelé prisladzovať si nápoje, a cukor začal dobývať aj kuchyne, špajzy a žalúdky tých najchudobnejších.
V kombinácii s ovocím a korením sa z neho vyrábali liečivé sirupy, lieky a dokonca infúzie. Niektorí britskí lekári ešte v 18. storočí zastávali metódu fúkania práškového cukru do očí, aby vyliečili očné problémy a choroby. V minulosti bol cukor vzácnou a drahou komoditou, aj na kráľovských dvoroch sa objavoval sporadicky, čiže išlo o skutočnú vzácnosť. Historické pramene uvádzajú situáciu, keď sa Henrich III. pokúsil objednať tri libry cukru, dopredu však tušil, že v Anglicku nebude možné také množstvo zohnať.
- Sladký život Slovákov
- Podľa posledných štatistík priemerný Slovák ročne skonzumuje 32 k cukru. Celková spotreba cukru a výrobkov z neho sa podľa Štatistického úradu SR dlhé roky držala približne na rovnakých hodnotách, od roku 2018 sa však začala mierne zvyšovať. V rámci výrobkov obsahujúcich cukor sa zvýšila spotreba kakaových výrobkov o 0,9 kilogramu, naopak, spotreba nečokoládových cukroviniek sa znížila o 0,2 k. Zo štátov strednej Európy má vysokú spotrebu cukru na obyvateľa Poľsko, a to viac ako 40 kilogramov. Spotreba sladených nealkoholických nápojov sa u nás za posledných 20 rokov strojnásobila, zo 42 litrov na obyvateľa v roku 1998 až na 112 litrov.
Túžbe uspokojiť chuť na sladké však nešlo zabrániť. Veď už staré nástenné maľby zachytávajú muža pochutnávajúceho si na čerstvom mede vyberanom zo včelích úľov. Vyrábaný trstinový cukor sa objavil oveľa neskôr a dlho bol prístupný len pre vyššiu šľachtu, nie pre obyčajných ľudí. V najstarších českých kuchárkach sa odporúčal ako striedmo používané korenie vhodné nielen na múčniky, ale aj k mäsu. Ako zásadná prísada sladkých jedál sa objavil až koncom 16. storočia, pričom v 17. storočí už boli na svete prvé torty.
Dejepisné informácie sa však zmieňujú aj o tom, že sto gramov cukru malo vtedy rovnakú cenu ako „dobre kŕmené voly“. Zmena nastala až okolo polovice 19. storočia. Cena cukru klesala, voly ho začali svojou hodnotou niekoľkonásobne prevyšovať, takže sladké kaše, pudingy či buchty sa stali dostupnejšími než mäso. Ľudia zistili, že je skvelé prisladzovať si nápoje, a cukor začal dobývať aj kuchyne, špajzy a žalúdky tých najchudobnejších. Lenže nikdy nie v takej miere ako dnes.
Pokračovanie na ďalšej strane...