Keď si nie sme schopní nič zapamätať, na nič sa sústrediť, nič vymyslieť, môžeme mať pocit, že stávame hlúpejšími. Niekto dokonca začne uvažovať o začínajúcom alzheimerovi. Na fungovanie nášho mozgu má vplyv mnoho faktorov a príčinou zníženia výkonnosti môže byť to, čo jeme!
Nedá sa predpokladať, že nejaká potravina zvýši našu inteligenciu, ale vplyv stravy na naše myslenie, postreh a koncentráciu preukázaný je. Podľa záveru štúdie realizovanej na austrálskej Macquarie University, ktorý bol publikovaný v prestížnom vedeckom časopise Royal Society Open Science, zhoršuje nezdravé stravovanie, pamäť a obmedzuje ďalšie mozgové funkcie. Už iba týždeň na tzv. západnej strave, ako vedci nazvali fastfoodové jedlo a všeobecne pokrmy s vysokým obsahom škodlivého tuku a pridaného cukru, vedie zdravých a štíhlych mladých ľudí k prejedaniu. Ich schopnosť rozpoznať, že sú už nasýtení, sa výrazne zhoršuje.
ZOZNAM POTRAVÍM, KTORÉ SA ODPORÚČA KONZUMOVAŤ NÁJDETE V GALÉRII...Škodí rovnako ako cigarety?
Odborníci testovali 110 študentov, ktorí obvykle jedia zdravo. Časť z nich sa týždeň stravovala v rýchlych občerstveniach, ládovala sa hamburgermi a vafľami, zvyšok na svojich zvykoch nič nemenil. Potom vedci testovali ich pamäť a túžbu po sladkých raňajkových cereáliách. Tí, čo jedli nezdravo, mali horšiu pamäť a väčšiu chuť jesť, hoci už boli sýti. To podľa výskumníkov naznačuje, že tučné a sladké jedlo poškodzuje časť mozgu zvanú hipokampus, ktorá má blokovať alebo aspoň oslabovať príjemné spomienky na jedlo.
„Ide o jednu z prvých podobných štúdií u človeka, u zvierat bol vplyv nezdravého jedla na mozog preukázaný už skôr. Pochopiť dosahy súčasných stravovacích návykov na mozog je zásadné,“ reagovala v britskom denníku Guardian na výsledky štúdie Rachel Batterhamová z University College London, ktorá sa zameriava na obezitu a cukrovku. „Presné mechanizmy, ako jedlo na mozog pôsobí, stále nepoznáme, a je potrebný ďalší výskum,“ dodala.
Jeden z autorov štúdie, profesor psychológie z Macquarie University Richard Stevenson, verí, že vlády budú musieť v blízkej budúcnosti priemyselne spracované jedlo kvôli vplyvu na fungovanie mozgu regulovať, podobne ako konzumáciu tabaku. „Fakt, že bolo preukázané, že spracované potraviny môžu viesť k jemným kognitívnym poruchám, ktoré ovplyvňujú chuť do jedla a slúžia na podporu prejedania sa u inak zdravých mladých ľudí, je veľmi znepokojujúci,“ povedal s tým, že dlhodobé zotrvávanie na tejto strave vedie k prejedaniu a prejedanie následne k obezite a cukrovke. Obe tieto choroby súvisia so zníženým výkonom mozgu a vyšším rizikom vzniku demencie.
Pokračovanie na ďalšej strane...