Zdravý med alebo nezdravá cukrová náhrada? Ako rozoznáte pravý med od falošného?

Tušili ste, že med patrí medzi jedny z najčastejšie falšovaných potravín na trhu? „Je to pre to, lebo ide o prírodný produkt s limitovanou produkciou a pomerne vysokou cenou. Falšovanie medu predstavuje nekalé praktiky, najčastejšie za účelom zvýšenia zisku. Medzi ne radíme napríklad prídavok sacharózy, teda cukru alebo rôznych sacharidových sirupov do medu, zahrievanie medu, nesprávne označovanie geografického či botanického pôvodu, alebo prídavok rôznych iných látok - trebárs karamelu na prifarbenie“ hovorí chemik a výživový odborník Ing. Martin Masár.

Slovenský zväz včelárov
  • Združuje 15 500 členov s 254 000 včelstvami po celom území Slovenska
  • Pozostáva zo 143 základných organizácií
  • Zabezpečuje aj vzdelávanie mladých včelárov na Slovensku

Je to vidno?

Zbadáte to bežným pohľadom? „Bežný spotrebiteľ však bohužiaľ v domácich podmienkach nemá príliš ako zistiť či ide o kvalitný a nefalšovaný produkt. Med môže maximálne tak vizuálne posúdiť, či má prijateľnú chuť, farbu či konzistenciu. Kryštalizácia nevadí,“ rozširuje sa odborník. Na čo si teda dať pozor? „Osobne by som sa zameral na lokálnych, teda ideálne slovenských výrobcov a snažil sa zistiť niečo viac o danom producentovi. Ak človek pozná overeného včelára vo svojom okolí, určite nespraví zle, keď podporí priamo jeho produkciu.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia