Nemusia byť len v raňajkovej miske
Lenka Formánková nedá na ovsené vločky dopustiť. „Vyzývajú na pestré a nevyčerpateľné využitie v kuchyni. Možnosti sú naozaj neobmedzené: možno ich použiť do slaných i sladkých pokrmov, nátierok, fašírok, dokonca ich môžeme pridať do kváskového chleba,“ vymenúva mladá mamička, ktorá svoj blog koncipuje ako zborník zdravých chutných a jednoduchých receptov zo základných surovín. Vločky si obľúbila najmä pre ich jemne sladkastú chuť a hutnú konzistenciu. „Často využívam ich schopnosť absorbovať vodu. Vďaka tomu sa stávajú spájacou ingredienciou a môžu ľahko suplovať vajíčka. Zeleninové fašírky sú dobrým príkladom pokrmu, kde ovsené vločky cesto prepoja a dodajú mu potrebnú hustotu,“ predkladá inšpiráciu, ako sa dá „raňajková potravina“ využiť inak (a napríklad zamaskovať jej prítomnosť pred príliš vyberavými jedákmi). Sama si ich obľúbila ako závarku do zeleninových polievok, ale v rúre z nich pripravuje aj domácu granolu alebo müsli tyčinky.
Najradšej má však ovsenú polievku, pozabudnutý recept našich predkov. „Naučila som sa ju od svojej mamičky, ktorá sa ju naučila zase od svojej. V tomto smere majú tradičné recepty výhodu. Cez generácie sa recept vylepšuje, chute aj zloženie sú vyladené do dokonalosti. A ak niekde platí porekadlo, že v jednoduchosti je krása, pri recepte na ovsenú polievku by sme mohli povedať, že v jednoduchosti sa skrýva tá najlepšia chuť,“ nabáda s úsmevom na vyskúšanie. Druhým hitom v rodine Formánkovcov sú ovsené medové sušienky. „Sú rýchle, a tak nás žiadna návšteva nezaskočí. Do polhodiny sú na stole výborné krehké sušienky ku káve aj k čaju,“ odhaľuje ďalší tip.
Ani Michaela Gorčíková, ktorá si vločky dopraje takmer každý deň, sa neobmedzuje len na kaše. „Najčastejšie ich konzumujem v podobe sladkých jedál na raňajky – okrem kaše v podobe lievancov alebo zapečeného hrnčekového koláčika,“ zveruje sa. Jemné rozmixované vločky používa aj na pečenie koláčov, mafinov, ovsených sušienok či tyčiniek a domácej granoly. Možností je naozaj veľa, nemali by sme vločky odvrhnúť preto, že nám raz niečo z nich nechutilo. Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinárka (www.coolinarka.cz) a kuchárok Coolinárka – testované na rodine, Tak chutí hygge a Vianočná kuchárka pre chlapcov a dievčatá, priznáva, že dlho mala k tejto potravine trochu averziu. „Z detstva mi evokovala nevzhľadné a nie veľmi chutné ovsené kaše. Ale časom som si ich začala pripravovať sama a prišla som im na chuť,“ smeje sa. Teraz už majú vločky pevné miesto v jej kuchyni. „Mám ich rada ako vo forme kaší s čerstvým ovocím, tak v podobe granoly či müsli tyčiniek. Dajú sa však použiť aj na pečenie alebo namiesto múky do zemiakového cesta.“
Kupované zmesi radšej nie
Veľká výhoda je aj to, že ovsené vločky kúpime kdekoľvek a nestoja veľa. Môžeme si zaobstarať vločky celé, jemné alebo instantné. Druhu potom musíme prispôsobiť prípravu. „Vločky jemné a instantné sú na prípravu najjednoduchšie. Stačí ich zaliať horúcou vodou alebo mliekom, prípadne namočiť cez noc. Rovnako ich môžeme prisypať samotné napríklad do jogurtu, kde samy prirodzene napučia,“ hovorí Michaela Gorčíková. Mnohí nedajú dopustiť na celé vločky, v ich prípade však treba počítať s tým, že vyžadujú dlhšiu prípravu a je nevyhnutné povariť ich alebo inak tepelne spracovať.
Ako nutričná terapeutka varuje, pozor by sme si mali dávať na predávané instantné ochutené ovsené kaše alebo müsli. „Tie sú často bohatým zdrojom pridaného cukru alebo aj tuku. Odporúčam kupovať si vždy samotné prírodné vločky, z ktorých si pripravíte vlastnú zmes alebo pokrm, a ten si podľa chuti dosladíte,“ vysvetľuje s tým, že inak treba etikety potravín starostlivo sledovať. Je to ako so všetkým – lepšie je kúpiť si základnú potravinu a tú upraviť tak, ako máme radi, aby sme všetky ingrediencie mali pod kontrolou. Mať v špajze balíček neupravených vločiek má ešte jednu výhodu: neuplatníme ich totiž len v kuchyni. „Uvariť“ z nich môžeme aj pleťovú masku, suchý šampón či plastelínu pre deti…
AUTOR: Nicole Mrzenová, týždenník kvĕty