Popri všetkých tých cudzokrajných potravinách a pochutinách s pútavým marketingovým príbehom vyzerajú obyčajne. Pritom čo sa týka pozitívnych účinkov na zdravie, ovsené vločky ich možno všetky strčia do vrecka!

Objavujú sa hádam v každom odporúčaní týkajúcom sa zdravého stravovania, v každom vzorovom jedálnom lístku. Výživoví poradcovia na nich vyzdvihujú dokonalé zloženie, športovci ich velebia ako vynikajúci zdroj energie, iní na ne nedajú dopustiť, pretože im pomohli znížiť hmotnosť… Dôvodov, prečo ovsené vločky nedávať len králikom, kozám, koňom a domácim miláčikom, je veľa.

Cholesterol a krvný tlak

„Ovsené vločky sú nutrične bohatá potravina. Obsahujú pomaly vstrebateľné komplexné sacharidy, vyššie množstvo bielkovín, kvalitné tuky vrátane nenasýtených omega-3 mastných kyselín a takisto množstvo cenných mikroživín v podobe vitamínov (A, D, E, B1, B6…) a minerálnych látok (horčík, zinok),“ vyratúva prednosti dnes takej obľúbenej potraviny nutričná terapeutka Mgr. Michaela Gorčíková (www. zdravazmena.cz). Samozrejme, nezabúda ani na vysoký obsah vlákniny (10 g/100 g), ktorá navodzuje pocit sýtosti a je dôležitá pre správne trávenie a prevenciu rakoviny čriev.

„Vločky sú cenené aj pre vysoký obsah betaglukánov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podieľajú sa na správnom fungovaní imunitného systému,“ opisuje ďalší vplyv ovsených vločiek na naše zdravie odborníčka, podľa ktorej by preto nemali chýbať v jedálničku nikoho z nás. Práve vysoký obsah vlákniny je spojený s množstvom účinkov na takzvané civilizačné choroby. Autori článku v American Journal of Lifestyle Medicine z roku 2008 zhrnuli výsledky štúdií za viac ako desať rokov a prišli k záveru, že konzumácia ovsených vločiek a im podobných potravín môže znížiť riziko ischemickej choroby srdca. Pozitívne pôsobia na krvný tlak aj nervovú sústavu, pomáhajú znížiť problémy so ­zápchou, sú významným zdrojom železa…

Celiatici, pozor!

Jesť ich môžeme prakticky všetci, pozor by si mali dať len celiatici. „Konzumácia ovsených vločiek môže byť riziková iba pre určité percento jedincov trpiacich neznášanlivosťou lepku a pre osoby s inými črevnými chorobami, kde môže byť nadbytok vlákniny nežiaduci,“ varuje Michaela Gorčíková. Vysvetľuje, že vločky síce lepok prirodzene neobsahujú, ale pri ich výrobe môže dochádzať ku kontaminácii inými obilninami. „U veľmi citlivých jedincov, ktorí reagujú aj na stopy lepku, preto môžu vyvolať negatívnu reakciu,“ dodáva s tým, že celiatici by si mali vyberať radšej priamo pre nich určené ovsené vločky bez lepku, kde je zaručená ich zdravotná neškodnosť. Ale pri ochorení odporúča pre istotu konzultáciu s lekárom.

LENKA FORMÁNKOVÁ dokáže z ovsených vločiek vykúzliť veľa pokrmov, ktoré chutia aj deťom.
Zdroj: TÝŽDENNÍK KVĔTY

Ostatní sa nemusia nijako obmedzovať, naopak – ideálne je ovsené vločky do jedálnička zaradiť každý deň. Podľa nutričnej terapeutky je vhodné množstvo individuálne, začať môžeme napríklad tridsiatimi až šesťdesiatimi gramami na porciu. „Odporúčam však ovsené vločky striedať s inými druhmi vločiek (pohánkové, pšeničné, jačmenné, ražné...), aby bola strava čo najpestrejšia,“ hovorí odborníčka a ešte radí k vločkám vždy pridať zdroj bielkovín (napríklad mlieko, jogurt, tvaroh, vajcia), porciu ovocia a malé množstvo orechov alebo semienok, aby bolo jedlo nutrične vyvážené.

Najčastejší spôsob zaradenia vločiek do stravy sú bezpochyby raňajkové kaše. Ďalšie ranné či desiatové využitie je prisypanie hrsti vločiek do smoothie. Alebo môžeme vyskúšať tip Lenky Formánkovej, autorky foodblogu 1000 chutí (www.1000chuti. cz), na ovsený nápoj. Odporúča ho pre prípady, keď nemáme ráno chuť na plnohodnotné raňajky. „Príjemne vás zasýti do prvej desiatej a v zimných mesiacoch dokonale zahreje. Dve lyžičky najemno namletých ovsených vločiek v šálke rozmiešajte s troškou studenej vody. Potom zalejte horúcou vodou, dochuťte medom, štipkou škorice, kardamómu či korenia,“ dáva návod, ako na to, s tým, že prihodiť môžeme aj klinčeky alebo citrónovú kôru.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia