Burina má príšernú povesť. Všade nájdeme rady, ako sa jej čo najúčinnejšie a pokiaľ možno navždy zbaviť. Pritom mnoho voľne rastúcich rastliniek obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Zvlášť na jar. A to sa teraz, keď pre pandémiu hľadáme najrôznejšie cesty, ako si posilniť imunitu, hodí.
Vzáhradkách pestujeme hocičo, zháňame nové a nové sadeničky, skúšame rôzne cudzokrajné plodiny, či sa nám ujmú, plejeme, okopávame, hnojíme... Pritom burina, ktorá si rastie len tak bez nášho pričinenia (a často proti našej vôli), nám môže poslúžiť minimálne rovnako dobre. Dnešná doba burine našťastie praje – aj pre čoraz suchšie letá trend určuje, aby sa tráva veľmi nekosila. Keď sa vzdáme predstavy anglického trávnika pokoseného na pár milimetrov, môžeme začať objavovať, čo nám kde vyrastie.
Mali by sme ich rozmaznávať
„Buriny sú vlastne tie najcennejšie bylinky, ktoré nám rastú pod oknami. Už niekoľko rokov je o nich známe, že obsahujú viac cenných látok než kupovaná či pestovaná zelenina,“ hovorí bylinkárka a arómoterapeutka Linda Mahelová. „Samozrejmosťou je, že tieto rastliny zbierame v čistých a chemicky neošetrovaných lokalitách. Najlepšie napríklad vo svojej záhrade, kde burinové byliny môžeme rozmaznávať. Potom ich môžeme užívať ako liečivá, pripravovať z nich pesto, šaláty, nátierky, masti, pleťové vody a mnoho ďalšieho,“ vymenúva, na čo všetko môžeme burinu využiť, a predkladá aj ďalší dôvod, prečo sa na ňu pozerať zmierlivejšie a zahrnúť ju do svojho jedálnička: ponúka nám dôležité prepojenie s prírodou, jej zákonitosťami a múdrosťou.
„Cez prijímanie planých rastlín pociťujeme splynutie a zdravé puto k niečomu, čo nás presahuje,“ opisuje Linda Mahelová, ktorá mnoho cenných rád poskytuje na svojich weboch, kde ponúka aj niekoľko kurzov a elektronických kníh, z ktorých záujemcovia získajú informácie o bylinách, ich zbere a možnostiach spracovania.
Pokračovanie na ďalšej strane...