Zmrzlina, majonéza, grilované mäso... To všetko s letom súvisí. Bohužiaľ, aj ČREVNÉ OCHORENIA. Vyvolávajú ich rôzne baktérie, ktorým sa dobre darí práve v teple.

Infekcie z potravín už pokazili spomienky na nejednu svadbu či letnú slávnosť, keď sa všetci, ktorí jedli guláš či zákusky, stretli na infekčnom oddelení nemocnice. Alimentárne nákazy, teda nákazy z potravín, vznikajú po zjedení potraviny kontaminovanej mikróbmi. A nemusí to byť ani plný tanier polievky či celé balenie majonézového šalátu. Stačí jeden hlt či obliznutie lyžičky. Aj v takom malom množstve jedla je totiž mikroorganizmov potrebných na nákazu viac než dosť.

Ako v lete jesť a piť bez obáv?
  • Vyberajte len zdravotne bezchybné potraviny. Pri nákupe uprednostňujte tepelne spracované. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyte.
  • Dôkladne prevárajte potraviny. Polosurové mäso ani vajíčka nejedzte.
  • Konzumujte jedlo hneď po uvarení. Ak uvarené pokrmy necháte pri izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť.
  • Zabráňte skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu druhotne kontaminovať surovými, a to priamo – dotykom – alebo nepriamo – použitím toho istého noža, dosky na krájanie a podobne.
  • Umývajte si ruky. Je to nutné pred prípravou jedla, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín, použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa.•
  • Udržujte kuchynské zariadenie čisté. Potraviny sa môžu kontaminovať mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok.
  • Chráňte potraviny pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami. Môžu prenášať patogénne mikroorganizmy.
  • Na prípravu jedla používajte výhradne pitnú vodu. Ak máte o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, treba ju prevariť.(Zdroj ÚVZ SR)

Mnohé baktérie, ktoré vyvolávajú črevné ochorenia, môžu toto ochorenie vyvolať len vtedy, keď je ich v potrave určité množstvo. Ak sa však už rozmnožili, stačí z nej zjesť naozaj málo. Rýchlosť množenia mikroorganizmov v jedle závisí od druhu jedla, vonkajšej teploty a prístupu kyslíka. Najcitlivejšie na nákazu sú výrobky z mletého mäsa, vnútorností, zo šľahačky a výrobky z vajec. A v lete to platí dvojnásobne.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia