Sú zdanlivo obyčajné. Veď sú najrozšírenejším ovocným druhom v našich končinách. Odborníci však potvrdzujú to, čo o jablkách vedeli už naši predkovia: zlepšia naše trávenie, posilnia imunitu i povzbudia náladu. Je to doslova elixír zdravia!
V dnešnej dobe, keď na každom rohu kúpime plodiny pestované na druhom konci sveta, často nevnímame to, čo máme priamo pred nosom (a niekedy ho nad tým aj ohŕňame). Kupujeme cudzokrajné plody v dobrej viere, že práve ony nám najviac prospejú. Je pravda, že na vrchole rebríčka najzdravšieho ovocia sa pravidelne umiestňujú bobule acai rastúce v Amerike, ale v posledných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o tom, že by sme mali konzumovať predovšetkým sezónne a regionálne potraviny. A čo patrí k našej kotline viac ako jablone? Navyše niektoré výskumy zaraďujú práve ich plody na druhú priečku daného zoznamu.
Je niečo, s čím nepomôžu?
O pravdivosti tvrdenia „kto jablko denne zje, k tomu doktor nechodí“ je presvedčená výživová poradkyňa a potravinárska technologička Ing. Veronika Hanzlíková.
Existujú síce potraviny až superpotraviny, ktoré sú oveľa účinnejšie, lenže jablká sú ‚naše‘, cenovo dostupné a vhodné na každodennú desiatu.
„Keď sa pozrieme na zdravotné účinky jednotlivých látok v jablkách, zistíme, že obsahujú veľa vody (to je pozitívne kvôli hydratácii), rozpustnú vlákninu pektín (podieľa sa na šetrnom čistení čriev) a dosť vitamínu C,“ opisuje s tým, že navyše majú nízky glykemický index, čo je dôležité pre vyrovnanú hladinu cukru v krvi. „Vďaka vysokému obsahu polyfenolov (antioxidantov) sa považujú za potravinu znižujúcu riziko vzniku nádorov alebo výskytu chorôb, ako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Pektín zároveň slúži ako prebiotikum (potrava pre priateľské črevné baktérie) a v kombinácii s vysokým obsahom antioxidantov je skvelým pomocníkom v boji s vysokým krvným tlakom,“ zhŕňa odborníčka hlavný prínos jabĺk v našom jedálničku.
Tým sa však zoznam pozitívnych účinkov nekončí. Napríklad štúdia zo St. George’s Hospital Medical School v Londýne zistila, že ľudia konzumujúci minimálne päť jabĺk týždenne majú lepšiu funkciu pľúc než tí, ktorí to nerobia. Podľa výskumu Floridskej štátnej univerzity môžu znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu: konzumácia 75 gramov sušených jabĺk počas šiestich mesiacov ho u žien zapojených do štúdie znížila takmer o štvrtinu. Navyše schudli priemerne 1,3 kilogramu, hoci jedli nad rámec svojho denného jedálnička. A tak by sme mohli pokračovať dlho. Jablká dokážu pomôcť v podstate so všetkým.
Pokračovanie na ďalšej strane...