Reklama

Doprajte si zdravšie raňajky: Vyhnite sa sladkému, vyskúšajte tieto alternatívy

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Prvé jedlo dňa má svoje základné pravidlá. Prečo sa oplatí vyhnúť sladkým raňajkám a ako si upraviť vajíčka?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné RAŇAJKY BEZ PEČIVA: S nimi konečne schudnete!
    Zdroj: NMH

    Raňajky sú po hodinách oddychu prvým zdrojom energie a živín. Ak si myslíte, že vám môžu pomôcť naštartovať metabolizmus, nie je to presne tak. „Nepotrebujete ho štartovať, to je, akoby ste chceli štartovať nervovú činnosť alebo dýchanie. Metabolické procesy majú svoj autonómny rytmus, ktorý síce možno stravou ovplyvniť, ale nie rozbehnúť či spomaliť,“ spresňuje nutričná terapeutka Katarína Grich.

    Ovplyvňujú večeru

    Aj ráno sa vyhýbajte prejedaniu a snažte sa vyhnúť potravinám s vysokým obsahom jednoduchých cukrov. Môžete si však dopriať čerstvé ovocie a zeleninu. Všetko doplňte pitným režimom, ideálne sú prírodné šťavy, voda alebo bylinkové čaje. Ak máte pred sebou náročnejší deň, môžete si dopriať nutrične silnejšie raňajky. „Mali by obsahovať viac živín, napríklad omeleta so špenátom a s lososom. Obsahuje bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a železo,“ pridáva chutný tip odborníčka na výživu a pridáva ďalšiu zaujímavú informáciu. „Pôsobenie raňajok na glykémiu, krvný cukor, hrá významnú rolu pri výbere večere. Podľa štúdií platí, že čím sú raňajky kráľovskejšie a sladšie, tým budete mať väčšiu chuť na večeru.“

    Teplé alebo studené?

    Presná odpoveď na to, či sú lepšie teplé alebo studené raňajky, neexistuje. Do úvahy sa oplatí brať napríklad sezónnosť. V horúcom lete sa vám prirodzene žiada siahnuť po ľahšej a čerstvej strave. Ak máte tráviace ťažkosti, určite je pre vás počas celého roka lepšia teplá ovsená kaša. Pozitíva má studená i teplá kuchyňa. Podľa odborníčky je dôležité citlivo vnímať signály svojho tela a nebyť ponorený do rutiny. Aj pri raňajkách sa oplatí dodržiavať pestrosť. Určite nestriedajte dlhé roky len dva až tri varianty raňajok. „Striedajte rôzne druhy chleba ako ražný, špaldový alebo obohatený o rôzne semienka, striedajte syry od čerstvého až po zrejúci. Môžete si zvoliť kravský, kozí, ovčí. Výber zeleniny podmieňujte sezónou. Variujte nátierky až po tepelne upravenú zeleninovú polievku s fetou či mozzarellou. Na prvý pohľad je to stále syr so zeleninou a s pečivom, ale pri uvedených variáciách môžeme hovoriť o pestrosti,“ spresňuje odborníčka.

    Starší chlieb

    Patríte k milovníkom chleba a pečiva a rozmýšľate, ktorý druh je na raňajky najvhodnejší? Dôležitú úlohu pri výbere zohráva nielen vaša konkrétna chuť, ale aj prípadná tolerancia obilniny, zdravotný stav či nadváha. Odpoveď sa dá veľmi ťažko zovšeobecniť. „Ak nie sú prítomné obilninové alergie ani celiakia, kvôli najnižšiemu glykemickému zaťaženiu by som zvolila raž. Najmenej ovplyvňuje glykemickú krivku,“ vysvetľuje Katarína Grich. „Uprednostním vodové pečivo, teda bez prídavku tuku a cukru, starší chlieb, môže byť aj hrianka. A nakoniec kváskové výrobky, ktoré majú oproti výrobkom s tradičnými kvasnicami mnoho pozitív. Vrelo odporúčam pečenie domáceho kváskového chleba.“

    Klasická praženica?

    Veľkou kategóriou sú milovníci rannej praženice. Na prípravu by vám mali postačiť maximálne dve vajcia. Na zachovanie omega-3 mastných kyselín je vhodnejšie uvariť ich namäkko alebo si pripraviť takzvané stratené vajíčko. Pridajte si k nim zeleninovú prílohu, ktorej vláknina zníži vstrebanie cholesterolu.

    Pokračovanie na ďalšej strane...