Klobásky, paštéty, rezne a málo pohybu? Výsledkom je stukovatenie pečene – choroba, ktorá nebolí, no časom môže mať fatálne následky.
Zlé fungovanie pečene si mnoho ľudí spája s alkoholom. Steatóza pečene (NAFLD) však s alkoholom nemá mnoho spoločného, aj preto sa odborne nazýva nealkoholová tuková choroba pečene. Je to metabolické ochorenie, za ktorým stojí hromadenie tuku. Práve množstvo tuku znemožňuje správne fungovanie pečene. Je teda logické, že s ochorením NAFLD súvisí obezita, metabolický syndróm, sedavý spôsob života a zlá životospráva.
Ide o najčastejšie ochorenie pečene vôbec a svojím výskytom je novodobou pandémiou. Len v Európe trpí týmto ochorením až 25 percent obyvateľov, u nás približne 20 percent. Povedomie o tomto ochorení je však stále nízke. Napríklad v susednej Českej republike počulo o steatóze pečene len dvanásť percent opýtaných respondentov.
- Nepriatelia pečene: Čo jej škodí?
Alkohol: S alkoholom veľmi opatrne, hranica medzi bezpečnou dávkou alkoholu a takým množstvom, ktoré je pre pečeň už toxické, je veľmi tenká. Dávky do 20 g alkoholu denne pre mužov a do 10 g alkoholu denne pre ženy sa považujú za zdravotne neškodné. Je to však veľmi malé množstvo, už v jednom malom pive (0,3 l) môže byť až 12 g alkoholu a v jednom pohári vína (0,2 l) až 14 – 18 g alkoholu. Odborníci neodporúčajú každodenné pitie alkoholu v malých množstvách, takisto ani občasné, takzvané nárazové pitie.
Obezita: Nepreháňajme to ani s jedlom, nadmerné jedenie kaloricky výdatného a mastného jedla spôsobuje vznik tukovatenia pečene, ktoré sa môže neskôr komplikovať zápalom pečene. Cukrovka: Nábeh na stukovatenie pečene má až 60 percent pacientov s cukrovkou (diabetes mellitus 2. typu).
Stres: Ak je človek v dlhodobom strese a podáva výkon na hranici svojich možností, pečeň musí „zmobilizovať“ potrebnú energiu. Vtedy vylučuje priveľa cholesterolu. Ak sa k tomu pridá nezdravá strava plná tuku a málo pohybu, vedie to k tukovateniu pečene, ktoré môže bez diéty a liečby pokračovať do ďalších štádií.
Vírusy: Pečeň môžu napadnúť takzvané hepatotropné vírusy, ktoré môžu spôsobiť jej infekciu (vírusy hepatitídy A, B, C, D, G, E, vírus Ebsteina a Barrovej, cytomegalovírus). Toxické látky z prostredia: Nachádzajú sa v životnom prostredí či v priemyselnej výrobe a škodia pečeni. Sú to napríklad rôzne uhľovodíky a ťažké kovy.
Článok pokračuje na ďalšej strane.