Sme naučení, že čerstvá zelenina a ovocie sú najzdravšie. Že je najvhodnejšie všetko jesť v surovom stave, že mrazené či sterilizované musia byť výrazne horšie. Naše presvedčenie podporujú aj mnohé reklamy. Nie je to však také jednoduché.

Jasné, že úplne najlepšie je, keď vložíme do úst práve odtrhnutú paradajku, hrášok zo záhona, čerešne či jablko priamo zo stromu. Vždy tak chutia božsky, sú v tej najlepšej kondícii. Iné je to však pri kupovaných plodoch. Nikdy totiž nevieme, kedy ich zozbierali, kde a ako dlho ležali. Pri ovocí a zelenine z dovozu sa natíska otázka, či sa vôbec dá použiť termín „čerstvé“. Navyše niektoré druhy zeleniny je vhodné konzumovať tepelne upravené – až pôsobením vyššej teploty sa z nich lepšie uvoľnia niektoré živiny a zvyšuje sa ich vstrebateľnosť…


PARADAJKY sú zdravé, ale... Hranica medzi liekom a jedom je tenká! Na čo si dať pozor?

Rehabilitujeme mrazničky

Štúdia Joy Rickmanovej z americkej Kalifornskej univerzity v Davise zverejnená v Journal of the ­Science of Food and Agriculture upozorňuje na to, že hoci sa na mrazenú zeleninu vo vrecúškach pozeráme cez prsty a vnímame ju ako núdzové riešenie, je v nej de facto rovnaké množstvo vitamínu C a ďalších živín ako v okamihu zberu. Zato ak mrkvu, hoci zo svojej záhradky, budeme týždeň skladovať pri izbovej teplote, stratí 27 percent vitamínu C (ak ju šupneme do chladničky, bude úbytok 10-percentný).

Špenát po siedmich dňoch ležania v šuplíku chladničky príde o 75 percent céčka, keby sme ho nechali odpočívať pri izbovej teplote, po štyroch dňoch by sme v ňom tento vitamín nenašli. A hrášok? Ten už počas 48 hodín od zberu stratí viac ako polovicu céčka! Ak si teda kúpime struky v supermarkete, dá sa očakávať, že tohto vitamínu v nich veľa nenájdeme… Ako ideálny program na leto sa preto javí zamraziť maximum ovocia a zeleniny, aby sme v zime nemuseli kupovať „čerstvé“.

Využite tohtoročné leto na zamrazenie čohokoľvek. V zime potom nebudete musieť kupovať ovocie a zeleninu bohvie odkiaľ a hlavne budete mať k dispozícii plody s oveľa väčším obsahom živín.
Zdroj: Shutterstock

Radí to napríklad na webe The Science Times americký rastlinný fyziológ Gene Lester: „Hoci väčšinu ovocia a zeleniny si môžeme kúpiť v čerstvej podobe aj v priebehu roka, s kvalitou tých, ktoré budete mať v mrazničke, to nebudete môcť porovnávať. Tým, že na komerčné účely sa zbiera väčšina surovín v okamihu, keď ešte nie sú úplne zrelé, obsahujú často o 50 až 90 percent živín menej než zrelé a zamrazené ovocie a zelenina,“ objasňuje. Za pravdu mu dáva nezávislá akreditovaná výživová poradkyňa Mgr. Ing. Markéta Rozinková, ktorá považuje zamrazenie za najvhodnejší spôsob, ako prebytky zo záhrady alebo samozberu uchovať. Upozorňuje však na to, že v domácich podmienkach nie je vždy možné dosiahnuť to, aby zostala zachovaná štruktúra plodov aj po rozmrazení. S tým, že sa nám napríklad jahody trochu „rozpustia“, musíme počítať.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia