Pozor si musia dávať diabetici
Dobrá správa je, že pri banánoch sa nemusíme príliš krotiť. „Myslím, že sa to s nimi nemôže prehnať, teda ak sa niekto nezahrá na opičku a nezje ich napríklad viac ako štyri-päť za deň niekoľko dní po sebe,“ smeje sa Veronika Hanzlíková, podľa ktorej sa nemusíme báť ani toho, že banány zmaria naše snahy schudnúť. „Samozrejme, všetci vieme, že je v nich veľa sacharidov. Na druhej strane, už niekto pribral po konzumácii veľkého množstva akéhokoľvek ovocia? Myslím si, že nie. Takže by som odpovedala klasikou – všetko s mierou,“ hovorí a dopĺňa (takisto klasickú) poučku, že ten, kto potrebuje vyložene chudnúť, má jesť ovocie a sacharidové jedlá všeobecne skôr v prvej polovici dňa, aby malo telo v jeho priebehu možnosť sacharidy odbúrať. „Takisto by mal jesť navečer a večer odľahčene a cez deň sa dostatočne hýbať. Potom nemusí riešiť množstvo sacharidov v banánoch alebo inom ovocí.“
Jesť ich môžeme de facto všetci. Samozrejme, zriedkavo sa môže objaviť alergia na banány. „Niektoré zdroje uvádzajú, že citlivejším ľuďom môžu zhoršovať migrénu. Podľa iných zdrojov by s ich konzumáciou nalačno mali byť opatrní aj ľudia, u ktorých je dôležité jesť vyvážene tak, aby im nekolísala rovnováha medzi vápnikom a horčíkom v krvi. Týka sa to napríklad osôb s anginou pectoris,“ zhŕňa zistenia Veronika Hanzlíková a varuje ľudí s cukrovkou. „Tí si na banány musia dávať pozor jednoznačne, a to pre množstvo sacharidov.“ Neznamená to, že by sa ich museli úplne vzdať, len by ich mali vždy započítať do svojej diéty. „V rámci pestrej stravy je ich konzumácia u diabetikov vhodná raz-dvakrát týždenne. Ideálne vždy polovicu banána v rámci jedného denného jedla. Napríklad ako súčasť desiatej a neskôr ako dezert po hlavnom jedle,“ dáva návod.
- Ako predĺžiť ich životnosť
- Je vhodné skladovať každý kus zvlášť, trs by sme však mali rozdeliť, až keď plody zožltnú. Až o týždeň predĺžime čerstvosť, pokiaľ stopku banána obalíme do potravinárskej fólie.
Pokračovanie na ďalšej strane...