Pozor si musia dávať diabetici

Dobrá správa je, že pri banánoch sa nemusíme príliš krotiť. „Myslím, že sa to s nimi nemôže prehnať, teda ak sa niekto nezahrá na opičku a nezje ich napríklad viac ako štyri-päť za deň niekoľko dní po sebe,“ smeje sa Veronika Hanzlíková, podľa ktorej sa nemusíme báť ani toho, že banány zmaria naše snahy schudnúť. „Samozrejme, všetci vieme, že je v nich veľa sacharidov. Na druhej strane, už niekto pribral po konzumácii veľkého množstva akéhokoľvek ovocia? Myslím si, že nie. Takže by som odpovedala klasikou – všetko s mierou,“ hovorí a dopĺňa (takisto klasickú) poučku, že ten, kto potrebuje vyložene chudnúť, má jesť ovocie a sacharidové jedlá všeobecne skôr v prvej polovici dňa, aby malo telo v jeho priebehu možnosť sacharidy odbúrať. „Takisto by mal jesť navečer a večer odľahčene a cez deň sa dostatočne hýbať. Potom nemusí riešiť množstvo sacharidov v banánoch alebo inom ovocí.“

Na svete údajne existuje tisíc odrôd banánov.
Zdroj: Shutterstock

Jesť ich môžeme de facto všetci. Samozrejme, zriedkavo sa môže objaviť alergia na banány. „Niektoré zdroje uvádzajú, že citlivejším ľuďom môžu zhoršovať migrénu. Podľa iných zdrojov by s ich konzumáciou nalačno mali byť opatrní aj ľudia, u ktorých je dôležité jesť vyvážene tak, aby im nekolísala rovnováha medzi vápnikom a horčíkom v krvi. Týka sa to napríklad osôb s anginou pectoris,“ zhŕňa zistenia Veronika Hanzlíková a varuje ľudí s cukrovkou. „Tí si na banány musia dávať pozor jednoznačne, a to pre množstvo sacharidov.“ Neznamená to, že by sa ich museli úplne vzdať, len by ich mali vždy započítať do svojej diéty. „V rámci pestrej stravy je ich konzumácia u diabetikov vhodná raz-dvakrát týždenne. Ideálne vždy polovicu banána v rámci jedného denného jedla. Napríklad ako súčasť desiatej a neskôr ako dezert po hlavnom jedle,“ dáva návod.

Ako predĺžiť ich životnosť
Je vhodné skladovať každý kus zvlášť, trs by sme však mali rozdeliť, až keď plody zožltnú. Až o týždeň predĺžime čerstvosť, pokiaľ stopku banána obalíme do potravinárskej fólie.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia