Kúzelné ovocie Výnimočný je už svojím tvarom a farbou. Veľkou výhodou je jeho „balenie“ – nemusíme ho doma nijako pripravovať ani umývať. Jednoducho ho šupneme do tašky, a keď máme chuť, môžeme sa zahryznúť bez toho, aby sme sa zašpinili.
Hoci je to exotický plod, banán patrí na Slovensku medzi najobľúbenejšie druhy ovocia a spolu s jablkami aj medzi najkonzumovanejšie druhy ovocia na svete. Dávno sú preč časy, keď sa na banány stáli rady. Dnes ich kúpime doslova na každom rohu a po celý rok. Ich ďalšou výhodou je konzistencia. Omáľať banán môže aj bezzubé dojča. Zároveň je to jediné ovocie, ktoré si môžeme dopriať v surovom stave po operácii čriev alebo žalúdka. Už z týchto faktov je zrejmé, že plod banánovníka nášmu zdraviu prospieva.
Pre športovcov aj na opicu
„Banány sú veľmi chutné ovocie. Naše telo ich dokáže dobre a rýchlo stráviť. Vďaka dostatku vlákniny a pektínu pôsobia priaznivo na náš tráviaci trakt a dokonca sa uvádza, že pomáhajú z organizmu vylučovať ťažké kovy,“ hovorí výživová poradkyňa a potravinárska technologička Ing. Veronika Hanzlíková (www.veronikahanzlikova.cz). Aj keď je propagátorka konzumácie regionálneho a sezónneho ovocia a zeleniny, odporúča do výživy zaradiť aj banány.
„Obsahujú dostatok sacharidov, čo sa s výhodou používa na rýchle doplnenie energie, napríklad pri športových výkonoch,“ vysvetľuje, prečo často vidíme napríklad tenistov odpočívajúcich na lavičke medzi setmi, ako sa zahryznú do pretiahnutého žltého ovocia. „Nájdeme v nich aj veľa minerálnych látok (predovšetkým horčík, vápnik, železo a draslík), vitamín B6 (pyridoxín) a aminokyseliny. Z aminokyselín je v banánoch obsiahnutý veľmi dôležitý tryptofán, ktorý je v tele potrebný kvôli tvorbe hormónu šťastia – sérotonínu, takže aj vďaka nemu sú považované za prírodné antidepresívum,“ vyzdvihuje ich ďalší prínos s tým, že vďaka obsahu minerálnych látok sa zase odporúčajú proti svalovým kŕčom aj ľuďom s vysokým krvným tlakom. „Pomáhajú aj pri málokrvnosti. Ak sa pozrieme smerom do Ázie, tam sa banány považujú za potravinu pomáhajúcu aj pri artritíde, reumatizme a dne,“ dopĺňa zoznam pozitívneho pôsobenia na náš organizmus Veronika Hanzlíková.
Z výskumov o vplyve banánov na naše zdravie ďalej vyplýva, že by mohli pomáhať predchádzať vzniku rakoviny, ochorenia obličiek a srdca a makulárnej degenerácie očí a svoje uplatnenie možno nájdu aj pri zvládaní astmy. Podľa švédskej štúdie z roku 2005 sa u žien, ktoré konzumovali štyri až šesť banánov týždenne, znížilo riziko vzniku rakoviny obličiek na polovicu. Tento účinok odborníci pripisujú vysokej hladine antioxidačných fenolických zlúčenín v tomto ovocí. Fruktooligosacharidom sa zase pripisuje to, že zvyšujú schopnosť tela vstrebávať vápnik, čím pomáhajú udržiavať silné kosti.
Banány nemajú rady teploty pod 13 °C, preto nie je vhodné dávať ich do chladničky.
Mať doma stále k dispozícii banán je praktické z mnohých dôvodov. Rýchlo nás zbaví pálenia záhy – dokáže totiž v okamihu neutralizovať kyslosť žalúdka. Takisto pomôže zvládnuť predmenštruačný syndróm. Upokojí žalúdok a vyrovná hladinu cukrov v tele, keď bojujeme s opicou. Zvyšuje sústredenie (výskum v Spojenom kráľovstve zistil, že študenti konzumujúci banány trikrát denne počas skúškového obdobia boli pohotovejší) a odbúrava stres.
Pokračovanie na ďalšej strane...