Zdravie

Ako správne servírovať víno

PR článok
PR článok
6.11. 2019 0:05
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk
Zdravie

Ako správne servírovať víno

PR článok
PR článok
6.11. 2019 0:05
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Správny výber pohárov a vína pre vašich hostí

Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk a Corner & Co.

Správne servírovať víno je umenie. Neznamená to, len otvoriť fľašu a rozliať víno do pohárov na víno. Dôležitá je samotná príprava vína, teplota, výber pohárov na víno a kdesi až na konci je samotný servis. Samozrejme, inak sa víno servíruje v špičkovej reštaurácii a inak doma. V reštaurácii vám správny servis pripraví someliér. Doma si musíte poradiť sami. Ak vás čaká dôležitá večera s obchodnými partnermi alebo priateľmi, pripravili sme pre vás manuál, ako správne vína servírovať.

Prvým pravidlom je správny výber vína k večeri. Ak si nie ste istí, radšej sa poraďte vo vinotéke s odborným personálom alebo someliérom. Podľa toho, aké menu budete servírovať, ochotne vám poradí, aké víno sa k jednotlivým chodom hodí.

Šumivé víno na začiatok

Nazačiatku večera pri príchode hostí servírujte Welcome drink. Odporúča sa šumivé víno alebo Champagne. Fľaša vína musí byť správne vychladená. Víno si otvorte v kuchyni, rozlejte ho do kalichov a položte na pláto. Šumivé víno servírujeme v pohároch typu flauta a podávame pri teplote 6-8°C, Champagne môžeme aj pri teplote do 10°C, závisí od štýlu. Ak nerozlejete celú fľašu naraz, majte po ruke nachystanú nádobu s ľadom, aby si víno udržalo stálu teplotu. Ku Welcome drinku môžete podávať amouse bouche, pozornosť hostiteľa, čiže malé jednohubky (nátierky, paštéty na domácom chlebe, ustrice).

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Čo sa týka večera, mal by postupne gradovať, od jednoduchého studeného alebo teplého predjedla, k polievke, hlavnému chodu a na záver dezert. Rovnako je to aj s vínom. Začnite ľahším bielym vínom, prejdite k ťažším červeným a nakoniec k sladkým a digestívu. Samozrejme závisí to od menu.

Servírovanie bielych vín

Biele vína servírujeme do pohárov na biele víno. Dnes už existujú poháre aj k jednotlivým odrodám. V domácich podmienkam stačí päť základných typov pohárov na víno – na šumivé víno, biele, červené typu Bordeaux a Bourgogne a na prírodne sladké víno. Kalichy musia byť čisté. Ľahšie biele vína typu Veltlínske zelené, Riesling, Sauvignon servírujeme pri teplote 8-10°C, plnšie a bohatšie biele vína podávame pri teplote 10-12°C. Podobne je to i pri ružových vínach. Víno otvárame klasickým otvárakom na víno (someliersky nožík). Víno musí byť v nádobe s ľadom, aby malo správnu teplotu počas večere.

Servírovanie červených vín

K hlavnému chodu väčšinou servírujeme červené víno, avšak závisí to od zostaveného menu. Ak viete, že budete servírovať víno, ktoré si vyžaduje dekantáciu, je lepšie víno zdekantovať ešte pred večerou, aby sa víno „predýchalo“. Dôležité je, servírovať víno v správnom type pohára na víno. Ak si nie ste istí, radšej si nechajte poradiť. Neplatí mýtus, že červené víno servírujeme pri izbovej teplote. Mladé ľahšie červené vína servírujeme pri teplote do 16 °C a plné červené vína do 18°C. Počas servisu sa teplota vína zvyšuje. Aj karafu s červeným vínom majte pred servírovaním na chladnejšom mieste. Ak zatiaľ doma žiadnu karafu nemáte, odporúčame poobzerať sa po štýlových karafách značky Riedel.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Na záver dezert a sladké víno

Na záver sladká bodka k dezertu vo forme prírodne sladkého alebo fortifikovaného vína. K ovocným dezertom typu jablková štrúdľa s orechmi je výborným spoločníkom tokajský 6-putňový výber. Ak servírujete dezert na báze horkej čokolády, vyskúšajte ho v kombinácii s portským vínom alebo Sherry. Vína servírujte v kalichoch na sladké vína pri teplote 8-10 °C.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: WinePlanet.sk

Na záver ku káve môžete ponúknuť digestiv – Cognac, Armanac, Whisky alebo Pineau Des Charentes.

Poslať emailom
Volocopter by mohol slúžiť ako taxík budúcnosti.

V Singapure predstavili taxík budúcnosti: Poradí si so vzdialenosťou aj zápchami

Populárne články
Kráľovná nešetrí len na personále.

Legendy o skúpej Alžbete II.: Hladným sa do paláca chodiť nevypláca, takto hostia návštevy!

S víťazom Tour de France 2019 Eganom Bernalom.

Netradičná záľuba šoféra z Nitry: Juraj si dopisuje s cyklistickými tímami z celého sveta

Čipsy sa prvýkrát  v obchodoch začali predávať v roku 1895 v Clevelande.

Vznikla z nehody a náhody: Na pochúťku čakali v radoch boháči aj senátori!

Lenka Beňová priznala, že po Robovej smrti sa borila nielen so stratou milovaného muža, ale aj so zdravotnými problémami, ktoré sa objavili po strese.

Spoveď partnerky moderátora a politika Beňa: Čo je na živote bez Roba najťažšie?

Volocopter by mohol slúžiť ako taxík budúcnosti.

V Singapure predstavili taxík budúcnosti: Poradí si so vzdialenosťou aj zápchami

Vedeli ste

Vedia aj slony skákať?

Zobraziť viac