Vedeli ste, že peľoví alergici sú na potravinové alergie trikrát náchylnejší než zvyšok populácie?
Peľových alergikov, ktorí si musia dávať pozor na rôzne potraviny, nie je vôbec málo. Odhaduje sa, že v Európe trpí skríženou alergiou až 50 percent peľových alergikov. Skrížená alergická reakcia však existuje aj medzi rôznymi potravinami, medzi potravinou a inhalačným alergénom (peľ, roztoče) alebo medzi latexom a potravinou. Hlavný prejav skríženej alergie medzi peľmi a potravinami sa nazýva orálny alergický syndróm. Objavuje sa, keď peľový alergik zje surové ovocie alebo zeleninu.
Do niekoľkých minút po jedle ho môžu začať páliť pery, podnebie, jazyk, škriabať v krku, môže vzniknúť vyrážka alebo opuch okolo úst. Ak jedáva potravinu dlhodobo či vo väčšom množstve, môžu vzniknúť aj vážnejšie prejavy, ako sú zápaly spojiviek, nádcha, astma či dokonca opuch hrtana alebo anafylaktická reakcia. Zaujímavé je, že nie je vzťah medzi vážnosťou peľovej alergie a prudkosťou alergickej reakcie na potraviny. Väčšinou pomôže tepelná úprava potraviny, napríklad dusenie, sú však ľudia s alergiou na brezu, ktorí majú alergickú reakciu napríklad aj po zjedení tepelne upravených jabĺk.
Pokračovanie na ďalšej strane...