Domov pre seniorov SeneCura seniorcentrum Klamovka v Prahe, ktorý riadi Mgr. Petra Pipková, poskytuje ubytovanie a starostlivosť viac ako stovke ľudí. Ich plán každodenných dobrovoľných aktivít pripomína svojou pestrosťou tábor nabitý zážitkami. Všetko smeruje k jednému: dostatok vydanej energie či už fyzickej, alebo psychickej si vyžiada jej dostatočný príjem, teda chuť do jedla.
Seniori sa už nestretávajú s celospoločenským problémom, akým je obezita, ale bojujú s opačnými problémami. Do akej miery je tento jav fyziologický proces a do akej nežiaduci stav?
Vek môže naozaj spôsobiť úbytok hmotnosti. Dôvodov je nespočetné množstvo. Dotyčný má problémy v domácom prostredí si zaobstarať a pripraviť stravu, v dôsledku kognitívnych porúch sa jednoducho nezriedka najesť zabudne. Často je na vine disbalancia zdravotného stavu spojená s nechutenstvom. To všetko vedie skôr k podvýžive ako k obezite. Výživa by mala byť v starostlivosti o starších ľudí to zásadné a my ju tak berieme. Pravidelne klientov vážime, zaznamenávame mieru porcie, ktorú zjedli, sledujeme množstvo tekutín, ktoré vypili... Tieto údaje vyhodnocujeme a konzultujeme s nutričnou terapeutkou a nutričnou lekárkou.
Čím všetkým u nich podporujete chuť do jedla?
Na to je jasný recept: fyzická a psychická pohoda. Ak má človek dostatočný denný program, nech už ide o trénovanie pamäti, hranie stolových hier alebo fyzické aktivity u tých mobilnejších, podporujeme tak nielen energetický výdaj, ale zároveň následný príjem. Ďalším dôležitým faktorom je kultúra stravovania spojená s dôstojným prostredím, chutná a pestrá strava a vychádzanie v ústrety individuálnym stravovacím návykom každého klienta.
Vekom však klesá chuť do jedla všeobecne. Ako sa dá riešiť tento problém?
Úlohu hrá ako dostupnosť stravy, tak spôsob úpravy jedál. Iste, zmysly slabnú, znižuje sa množstvo chuťových buniek alebo produkcia slín. U nás sme nastavili úplne inú prax, než býva pri stravovaní seniorov všeobecne presadzovaná. My jedlo napríklad primerane dochucujeme. Dostatočne solíme, koreníme, skrátka pripravujeme tak, aby ľudia chuť skutočne dokázali vnímať. Stále sa hovorí o tom, ako soľ škodí, ako korenie spôsobuje seniorom žalúdočné problémy, ale naša skúsenosť je iná. Keď ho dáme napríklad aj trochu viac, podporíme tým aspoň tvorbu žalúdočných kyselín, pomôže to tráveniu. Nič nepreháňame, ale snažíme sa, aby jedlo bolo dostatočne chuťovo výrazné. Len tak bude chutiť a predídeme tomu, aby starý človek zbytočne strácal na váhe.
Rozhovor pokračuje na ďalšej strane...