„Človek potrebuje slnko, vodu, slobodu a aspoň malú záhradku a k tomu rodinu, o ktoré by sa s láskou staral a radoval sa z nich,“ hovorí vzácna osobnosť Slovenska, neúnavný propagátor záhradníctva a ovocinárstva profesor IVAN HRIČOVSKÝ (91).

Ste známy slovenský pomológ, teda znalec ovocných stromov. Rozumejú ľudia takto cudzo znejúcemu slovu?

Odborníci áno, laici pomenej. Ale vždy trpezlivo každému vysvetlím, ak sa pýta. Nehnevám sa za to a nikoho pre to ani nepodceňujem.

Ste odborník na ovocie. Ktoré je najlepším životným elixírom?

Celkovo ovocie je zdrojom vitamínov, pektínov, minerálnych solí, glukózy, fruktózy, pričom má nízku kalorickú hodnotu. Nedám dopustiť na jablká. Staré anglické ppríslovie hovorí: An apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko. Je v tom kus pravdy. Sú zdrojom vitamínov, obsahujú vlákniny, ktoré redukujú cholesterol, znižujú riziko mozgovej porážky, srdcového infarktu. Skvelá je odroda Ontário, pretože je vysoko vitaminózna. Deťom by som odporúčal podávať slivky, sú významným zdrojom vitamínu C. Pre detský organizmus sú vhodné, pretože sú ľahko stráviteľné.

Náš hostiteľ nás vyprevádzal dvoma jablkami, ktoré sme dostali na cestu.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY

Ženám odkazujem, aby mužom večer podávali vlašské orechy. Budú ich milovať. Nech ich neohlupujú slivovicou. Slivky sú lepšie vo forme kompótu či lekváru. (Úsmev.) Ročne spotrebujeme 67 kilogramov ovocia na jedného človeka, je to však málo, mali by sme zjesť aspoň tých 90 kíl. Najviac zjeme jabĺk, a to takmer 22 kíl. Takých orechov, ktoré okrem iného prospievajú mozgu, zjeme len 35 dekagramov ročne. A pritom si ich môžeme dopestovať aj v našich zemepisných šírkach. Pre tieto stromy je dôležitá výživa, režeme ich v máji, keď sú prírastky dlhé asi desať centimetrov, vtedy sa rany hoja dobre, netečú, neslzia. Pri orechoch je dôležitá aj koruna – musí byť riedka.

FOTKY ZO ZÁHRADY ODBORNÍKA HRIČOVSKÉHO NÁJDETE V GALÉRII...
Diskusia