Na Slovensku sa postupne uvoľňujú opatrenia a počet nakazených klesá. Epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej, sme sa pýtali, čo nás čaká v najbližšom období a ako sa bude pandemická situácia vyvíjať. 

Na Slovensku sa postupne uvoľňujú opatrenia a počet nakazených klesá. Epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej, sme sa pýtali, čo nás čaká v najbližšom období a ako sa bude pandemická situácia vyvíjať. 

Máme za sebou veľkonočné sviatky, počas ktorých odborníci vyzývali ľudí na zodpovednosť. Vieme už, aké malo správanie ľudí dosah na epidemickú situáciu?

Vyhodnotením vplyvu Veľkej noci sme zatiaľ nezistili, že by bolo došlo k nárastu počtu ochorení. Tí, ktorí doteraz kovid neprekonali, asi už vedia, ako sa majú chrániť, sú opatrní a to ma teší. Otázne je, ako sa na vývoji epidemickej situácie odzrkadlí minulotýždňové uvoľňovanie opatrení.

Do škôl išli ôsmaci a deviataci, prvý stupeň chodí už dlhšie. Je možné bez rizika zhoršenia situácie naraz otvárať služby a školy?

Služby veľmi dlho fungovali vo výrazne obmedzenom režime. Preto bolo najmä z ekonomického hľadiska kľúčové, aby sa v tejto oblasti čo najskôr uvoľňovalo. Ak sa dodržia všetky opatrenia a ľudia, ktorí neprekonali kovid a nie sú očkovaní, sa budú zodpovedne chrániť, nemal by to byť problém.

A aký je dôvod, pre ktorý nejdú všetky deti do škôl naraz? Prečo treba školy otvárať postupne?

Chceme zistiť, ako sa odzrkadlí na pandemickej situácii púšťanie detí do škôl. To sa najlepšie ukáže, ak sa budú vracať postupne. Rodičia i deti sa pravidelne testujú a chceme vyhodnotiť každú etapu, aby sme zistili, ako veľmi je to rizikové.

Budú medzi jednotlivými etapami uvoľňovania opatrení dvojtýždňové odstupy, ako sa pôvodne plánovalo, alebo sa tento interval skráti?

V rámci konzília odborníkov by sme boli veľmi radi, keby sa dvojtýždňové odstupy zachovali, aby sme vedeli vyhodnotiť efekt toho predošlého uvoľnenia. My máme však len poradný hlas, rozhodnutie je na vláde. Tá rozhodne, ako to bude v skutočnosti vyzerať, a berie za to aj zodpovednosť.

Zo súčasného uvoľňovania služieb sú zatiaľ vyňaté gastroprevádzky a reštaurácie, okrem terás. Je to skutočne natoľko rizikové, že musia zatiaľ zostať zavreté?

Konzumáciu jedla v reštauráciách považujeme za vysokorizikovú aktivitu. Menej rizikové je, ak sa konzumuje na terasách. Ľudia sedia pri jednom stole bez rúška, pritom sa rozprávajú a jedia. Ak je jeden z nich nakazený, riziko nákazy ostatných je veľmi vysoké. Preto je to podľa nás oveľa rizikovejšie než napríklad sedieť v divadle, kde človek nerozpráva, môže dodržiavať odstup, môže mať rúško a pozrieť si predstavenie. Uvažovali sme aj o otvorení kín, ale ich prevádzkovatelia nám povedali, že ak nemôže byť v kinách povolená konzumácia, z ekonomického hľadiska sa im neoplatí otvárať.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia