Na Slovensku sa postupne uvoľňujú opatrenia a počet nakazených klesá. Epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej, sme sa pýtali, čo nás čaká vnajbližšom období a ako sa bude pandemická situácia vyvíjať.

Prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MPH, je epidemiologička a odborníčka na verejné zdravotníctvo. Pôsobí ako predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti a členka konzília odborníkov. Vedie Katedru epidemiológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave.

Budú medzi jednotlivými etapami uvoľňovania opatrení dvojtýždňové odstupy, ako sa pôvodne plánovalo, alebo sa tento interval skráti?

V rámci konzília odborníkov by sme boli veľmi radi, keby sa dvojtýždňové odstupy zachovali, aby sme vedeli vyhodnotiť efekt toho predošlého uvoľnenia. My máme však len poradný hlas, rozhodnutie je na vláde. Tá rozhodne, ako to bude v skutočnosti vyzerať, a berie za to aj zodpovednosť.

Zo súčasného uvoľňovania služieb sú zatiaľ vyňaté gastroprevádzky a reštaurácie, okrem terás. Je to skutočne natoľko rizikové, že musia zatiaľ zostať zavreté?

Konzumáciu jedla v reštauráciách považujeme za vysokorizikovú aktivitu. Menej rizikové je, ak sa konzumuje na terasách. Ľudia sedia pri jednom stole bez rúška, pritom sa rozprávajú a jedia. Ak je jeden z nich nakazený, riziko nákazy ostatných je veľmi vysoké. Preto je to podľa nás oveľa rizikovejšie než napríklad sedieť v divadle, kde človek nerozpráva, môže dodržiavať odstup, môže mať rúško a pozrieť si predstavenie. Uvažovali sme aj o otvorení kín, ale ich prevádzkovatelia nám povedali, že ak nemôže byť v kinách povolená konzumácia, z ekonomického hľadiska sa im neoplatí otvárať.

Budú sa očkovať deti? Odborníčka zodpovedala aktuálne otázky o kovide. Celý rozhovor nájdete v najnovšom vydaní týždenníka Život (v predaji od štvrtka 29. apríla).

Diskusia