Krems nad Dunajom leží pri pohľade od Viedne na začiatku dunajského kaňonu Wachau. Po prúde rieky je na jeho konci a vstup doň stráži zámok Schönbühel na druhom konci.

Údolie v Dolnom Rakúsku je také unikátne, že ho v roku 2000 celé zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Súčasťou krajinného komplexu je 13 obcí, 20 hradov, ruín a zámkov a 3 kláštory. Nad skalnatými terasami a vinicami sa týči vrch Jauerling, ktorý je najvyšší vrch nad Dunajom vôbec. Jeho vrchol dosahuje nadmorskú výšku 960 metrov.

Legendárny Melk
Od východu stráži vstup do údolia Wachau Krems nad Dunajom, od západu Melk. Rozsiahlym opátstvom a niekdajším životom mníchov v ňom sa nechal inšpirovať spisovateľ Uberto Eco. Jeho román Meno ruže rozpráva mních Adso z Melku. Jeden z najväčších benediktínskych kláštorov v Európe tróni na skale nad mestečkom. Barokový skvost povstal z ruín. V 17. storočí ho zničili Turci počas nájazdov. Mohutné zdobené budovy postavili až po ich odchode. Popri Dunaji vedú cyklistické cesty. Najobľúbenejšou trasou je akýsi bicyklový „splav“ s prúdom rieky z Passau do Viedne. Obľúbený je aj wachauský okruh po jednom brehu tam, po druhom späť.

Nič len drina

Brehy rieky určujeme tak, že keď sa pozrieme smerom po prúde, po pravej ruke máme pravý breh a po ľavej ľavý. Krems leží na ľavom brehu. Oproti na pravom je Mautern a v Mauterne je hospodársky dvor so skvelou reštauráciou s miestnymi dobrotami Nikolaihof. Gazduje v ňom Christine Saahsová. „Vinárstvo Nikolaihof s takmer dvetisícročnou históriou je najstarším vinárstvom v Rakúsku a jedným z prvých, ktoré začali s biodynamickými princípmi hospodárenia,“ vysvetľuje Christine. Okrem vinárstva, reštaurácie a penziónu má podnikateľka aj továreň na výrobu prírodnej kozmetiky dieNikolai.

Biodynamické poľnohospodárstvo vyžaduje pokoru a potom už je to akoby celkom jednoduché. Hlavne na nič nesiahať a čo najviac nechať na prírodu. Potom už stačí len drina a výsledok je na svete. Namiesto chémie sa u Saahsovcov spoliehajú trebárs na žihľavový hnoj a ďalšie prírodné prípravky, ktorými si ľudia v minulosti pomáhali uchrániť úrodu a dosiahnuť čo najlepšie výnosy.

ĎALŠIE FOTORAFIE Z KRÁSNEHO KRAJINNÉHO KOMPLEXU V DOLNOM RAKÚSKU NÁJDETE V GALÉRII

Kuchárka s Oscarom

Funguje to. Rodinný podnik vyváža produkciu do takmer 50 krajín sveta. Na rovnakom princípe je založená aj kozmetika, na ktorú je Christine hrdá. Možno aj tá spôsobuje, že pre gazdinú z Nikolaihofu je siedmy krížik na krku akoby nič. Bez problémov svižne prechádza medzi stolmi a stále má niečo na práci. Trebárs medzi dobrotami z reštaurácie. „Nemôžem veľa jesť, lebo je to na mne hneď vidno. Raz-dva by som pribrala,“ hovorí s úsmevom a priznáva, že sa preto zvyčajne naje len raz za deň. Je to zvláštne, veď je autorkou najlepších prírodných kuchárskych kníh sveta.

Napísala ich už tri. Kuchárska kniha z Wachau, Varím pre lepší život a napokon Varenie so silou prírody, čo je kniha o tom, ako sa láska dostáva do hrnca. Napísali ju spolu s dcérou – špecialistkou na pediatriu a vedúcou Centra pre integrovanú medicínu v Rakúsku. Volá sa po mame, Christine. Táto publikácia zožala zatiaľ najväčší úspech. Na 25. ročníku Gourmand World Cookbook Awards, čo je čosi ako udeľovanie Oscarov pre autorov kuchárskych kníh, bola vyhlásená za najlepšiu na svete v kategórii Medicína z prírody. „Aj za túto knihu som dostala ocenenie, ale tá nebola najlepšia na svete,“ žartom so širokým úsmevom mávne rukou a akoby ohrnie nos nad svojimi ďalšími publikáciami.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia