Od starovekých hradieb do najstaršej časti mesta, vychutnávanie západu slnka na známom vrchu. Národná záhrada, olympijský štadión aj tetovanie na miestnej riviére. Takto sme poňali putovanie hlavným mestom Grécka – Aténami.

Atény dominujú regiónu Atika a sú jedným z najstarších miest na svete. Ich história trvá viac ako 3 400 rokov. Klasické Atény boli mocným mestským štátom. Bolo to centrum umenia, učenia a filozofie a domov Platónovej akadémie a Aristotelovho lýcea. Všeobecne sa o nich hovorí ako o kolíske západnej civilizácie a rodisku demokra­  cie, a to predovšetkým pre ich kultúrny a politický dosah na európsky kontinent. V modernej dobe sú Atény veľkou kozmopolitnou metropolou s ústredným miestom hospodárskeho, finančného, priemyselného, námorného, politického a kultúrneho života v Grécku. Toto všetko máme možnosť zažiť aj na vlastnej koži. V Aténach pristávame po vyše dvojhodinovom lete z Viedne, kúpime si trojdňový lístok, ktorý platí na všetku mestskú verejnú dopravu, a v tomto momente sa začína naše nezabudnuteľné grécke dobrodružstvo. 

Atény
Sú hlavné a najväčšie mesto Grécka a zároveň hlavné mesto gréckeho regiónu Atika. V samotnom meste s rozlohou 39 km² žije vyše 664-tisíc obyvateľov, spolu s okolitými mestami, ako je napríklad prístav Pireus, vytvára aglomeráciu zahŕňajúcu viac ako štyri milióny obyvateľov. Vznik tohto centra gréckej kultúry so slávnou históriou spadá až do tretieho tisícročia pred naším letopočtom a dodnes si zachovalo punc veľkomesta európskeho významu. Okrem množstva významných pamiatok majú Atény vlastné letisko, prístav a metro. V celej aglomerácii žije iba necelá polovica Grékov, popri nich je tam veľa Albáncov a Poliakov, ktorí sa prisťahovali v 90. rokoch po páde železnej opony. Mimoriadne vysoká hustota obyvateľstva si však vyberá svoju daň: podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ide o najhlučnejšie mesto na svete s najnižším pomerom zelených plôch na osobu v Európe.

Gurmánsky zážitok u Alexandra

Keďže prichádzame do Atén skoro ráno a čas pred check-inom chceme využiť naplno, vyskúšame hneď miestnu gastronómiu. V blízkosti nášho hotela objavujeme reštauráciu, ktorú vlastní domorodec Alexander a s vynikajúcim servisom nám podáva ešte lepšie jedlo. Počas nášho pobytu v Grécku chceme vyskúšať všetko miestne. Začíname typickou špecialitou suvlaki. Ide o malé kúsky mäsa – kuracieho, bravčového alebo jahňacieho, podávané so zeleninou a grilované na špaj­dli. Mäso sa väčšinou konzumuje priamo zo špajdle, niekedy je vložené do chleba pita, ktorý sa podáva takmer ku každému pokrmu. Neodmysliteľnou súčasťou sú chutné dipy a omáčky.

Ďalšia špecialita, ktorá nesmie na našom stole chýbať, je musaka. Ide o lazane obsahujúce namiesto cestovín baklažán, mleté mäso udusené na cibuli a cesnaku a paradajky. Hotová dobrota, ktorá známa aj v ďalších balkánskych krajinách. K výdatnému obedu degustujeme miestne biele víno, a keď skončíme, mierime na pláž na známu aténsku riviéru, aby sme dospali precestovanú noc a nachytali trochu bronzu.

ĎALŠIE FOTOGRAFIE Z GRÉCKEJ KOLÍSKY KULTÚRY NÁJDETE V GALÉRII

Kuchyňa mnohých národností

Saganaki je ďalšia miestna špecialita, ktorú pri pobyte v Grécku určite nesmiete vynechať. Ide o vyprážaný syr z ovčieho alebo kozieho mlieka podávaný s citrónovou šťavou. Netreba zabudnúť na špenátové a syrové koláče – spanakopitu a tyropitu, ani na fasoladu – tradičnú grécku fazuľovú polievku s paradajkami, so zeleninou, s cibuľou, mrkvou či so zelerom. Často ju dochucujú tymianom, petržlenom a bobkovým listom. Samozrejmosťou sú dary mora, ako napríklad barbuna – ryby pripravené na rošte, ochtapodi – chobotnice a sépie, či kalamaria, čo sú vyprážané sépie pokrájané na kolieska. Medzi dezerty patrí známa baklava, teda navrstvený koláč z lístkového cesta so sladkým medom či sirupom a s orechmi. Z lístkového cesta je aj galaktoboureko – krupicové koláče zaliate sirupom, voňajúce po pomarančoch.

Z tradičných tekutých nápojov odporúčame ochutnať ouzo, ktoré je známe najmä vďaka svojej ostrej vôni a chuti anízu. Niekedy sa do tejto pálenky pridávajú bylinky, napríklad fenikel, mäta, koriander či škorica. Ďalšou špecialitou je tsipouro – silný, 45-percentný destilát, ktorý zoženiete v každej miestnej reštaurácii či obchode. Grécka kuchyňa je jednoducho dokonalá, spája tradície mnohých národností. Peržania priniesli ryžu a jogurt, Rimania omáčky a cestoviny a Arabi koreniny. Netreba zabudnúť na čerstvé ovocie a zeleninu či chutné grécke olivy, vďaka ktorým sa grécka kuchyňa stala známou po celom svete.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia