Keď sa Slovák dozvie, že nejaká potravina má pôvod v Poľsku, okamžite sa mu rozsvieti výstražná kontrolka. Keď je niečo poľské, isto to bude síce lacné, ale nekvalitné.

Lenže, všetko je inak. Poliaci majú maškrtné jazyky. Dobré jedlo dokážu vychutnať. Máme im čo závidieť. Ponuka v reštauráciách vychádza z tradičných jedál a z ich zmodernizovaných verzií.

FOTOGRAFIE Z KRAJINY GURMÁNOV NÁJDETE V GALÉRII

Tenké rezne nie!

Cestovať ďalej do Poľska sa už zo Slovenska nedá. Varmsko-mazurské vojvodstvo je jedno zo šestnástich poľských vojvodstiev. Je to najmladší územný celok v krajine. Vzniklo v roku 1999 na území starších vojvodstiev – Elblonského, Olštýnského a časti Suvalského. Južná a východná hranica takmer presne kopíruje hranicu poľskej časti bývalého Východného Pruska. Susedí s Kaliningradskou oblasťou, ruskou exklávou. Rovinaté vojvodstvo jazier je gurmánska výzva. Využil som pozvanie na niekoľko obedov a večerí od Poľského inštitútu v Bratislave.

Cesta po krajine je tam dlhá. Jesť sme museli už za hranicou. Zastavili sme sa v Kocierskom priesmyku. Odtiaľto to je už len na skok do Wadowíc, rodiska pápeža Jána Pavla II. V Inwałde majú zaujímavý park miniatúr a Záhradu Jána Pavla II. Na portrét Svätého Otca sa dá pozrieť z rozhľadne. Je to pekné, ale aj pohľad na večerné korýtko napchaté sedliackymi dobrotami stál za to. Zaujala krvavnička, ktorú volajú „kašanka“. Aj tu ju vyrábajú z krúp a krvi. „Sme v Poľsku, kapustu dostaneme skoro všade,“ upozorňuje vedúca Poľského inštitútu v Bratislave Monika Olech.

Šarlotku – jablkový koláč – robia v každom kúte Poľska trocha inak.
Šarlotku – jablkový koláč – robia v každom kúte Poľska trocha inak.
Zdroj: Vladimír Kampf

„Odporúčam mizeriu zo smotany, z uhoriek a, samozrejme, z kôpru. Kôpor je u nás takmer vo všetkom. K hlavným jedlám podávame šalát. Poliakom v slovenskej kuchyni chýba zelenina.“ Mimochodom, mizeria pripomína grécke tzatziki alebo bulharský tarator... Ale to Poliakom nepovedzme, pretože sú na to citliví.

To je škandál! Poliaci o našich bryndzových haluškách ani netušia a ani z nich neodpadávajú, keď ich dostanú. Namiesto nich majú všadeprítomné pirohy. To je zasa náš pohľad. Nie sú až také všadeprítomné. Na severozápade krajiny ich takmer nepoznajú. Všadeprítomné poľské jedlo je však celkom určite bigos – dlho varená kapusta so všetkým, čo zostalo v kuchyni. Niekde doň dávajú huby a lejú červené víno. Pozor: do bigosu cviklu nedávajú. Tá je v množstve iných jedál. Poliaci ohŕňajú nos nad tenkými viedenskými rezňami. Tie svoje nevyklepávajú do veľkosti toaletnej dosky ako Viedenčania, ale nechávajú ich hrubšie.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Len ochutnať!

Nafukovacie nohavice či miniatúry jedla... Spestrite si deň poriadnou dávkou bizarností

Populárne články
Nový PCR test je ešte citlivejší, presnejší a takisto menší než pôvodný.

Koniec nepríjemným výterom? Testovať sa bude aj zo slín

Známy režisér si verejný pohreb neželal. Vdova Olga Menzelová tak rozhodla pre veľký záujem jeho najbližších.

Posledná rozlúčka s Jiřím Menzelom bez vdovy! Prečo na nej chýbala?

Dcéru Adrianu Tessu pripomínajú manželom Bujňákovcom obrazy, ktoré im namaľovala počas poslednej návštevy.

Desaťtisíce opustených rodičov: Slovensko je na zozname starnúcich a vymierajúcich krajín

Členovia novovznikajúceho Slovenského rybárskeho klubu by privítali väčšiu angažovanosť členov Slovenského rybárskeho zväzu.

Ryba smrdí od hlavy! Ako sa hospodári v našich štátnych vodách?

Královná krásy Gessica Notaro predtým, ako ju priateľ polial kyselinou.

Expriateľ polial prekrásnej modelke tvár kyselinou. Teraz sa hrdo ukázala na červenom koberci

Zatvorené fľaše kradnú priestor. Je to pravda?

Zatvorené fľaše kradnú priestor. Je to pravda?

Zobraziť viac
Diskusia