Žijú z turizmu

Jeho menovcom je tuniský ostrovček a mesto Tabarka, ktoré bolo súčasťou Janovskej republiky. V roku 1760 španielsky kráľ Karol III. nariadil opevnenie a znovuosídlenie španielskeho ostrova Tabarca. Skupinu janovských námorníkov, ktorí stroskotali pri tuniskej Tabarke, zachránili a usadila sa práve na tomto mieste.

Na konci 19. storočia žilo na ostrovčeku tisíc ľudí, ktorí sa venovali najmä rybolovu. Rybári svoje úlovky doteraz privážajú najmä na rybí trh v Santa Pole. Oveľa dôležitejším zdrojom je však pre miestnych turizmus. V roku 1986 sa Tabarca stala prvou morskou rezerváciou Španielska. V jej vodách žijú morské koníky, korytnačky, garupy, červené parmice, chobotnice a morské vlky. Ostrov sa stal obľúbeným cieľom fanúšikov potápania a šnorchlovania. V hlbinách sú jaskyne, kde žijú homáre a morské cikády.

V Kostole svätého Petra sa konajú omše každú nedeľu, ale len v júli a v auguste.
Zdroj: Jozef Kollár

Ako v legendárnom westerne

Na ostrovčeku je, pochopiteľne, všetko malé. Z miniprístavu sme vošli cez bránu kamenného opevnenia do kúzelného mestečka s dvomi uličkami. Jednu prejdete za pár minút a ocitnete sa na konci zastavanej časti. Na troch námestíčkach sa cítite ako v legendárnom westerne Sedem statočných. Pod nohami máte len udupanú hlinu a nad hlavou Kostol svätého Petra s dvomi vežami. Už čakáte len na to, odkiaľ vyjde kladný hrdina filmu Yul Brynner so svojím záhadným úsmevom. V miestnom svätostánku zvonia na omšu každú nedeľu, ale len v júli a auguste. Stavbu však hyzdí polorozpadnutá budova z tehál, ktorá bola kedysi farou.

V krátkych uličkách lákajú reštaurácie, bary a obchody so suvenírmi. Keď si kupujem pol litra vody za jedno euro, predavačka mi rukami-nohami vysvetľuje, že má aj drahšiu, ktorá robí bum-bum. Pochopím, že ide o sýtenú minerálku, a zdvorilo odmietnem. Usmeje sa a ponúkne denné menu, ktorého cena sa na ostrove pohybuje od 25 do 32 eur. Najčastejšie sú to ryby, chobotnica, kalamáre alebo paela s morskými príšerkami a bravčovým mäsom. Špecialitou ostrova je ryba s ryžou.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia