Preplnené tapas bary, špičkové umenie, zelené oázy, kráľovský šarm, grandiózna architektúra a živelní „Madrileños“. Španielska metropola Madrid pôsobí ako čerstvo otvorené veľkoformátové puzzle, ktorých skladanie zabaví na dlhé dni aj noci.

Madrid je mesto, kde v časoch mimo pandémie davy ľudí neúnavne zapĺňajú široké bulváre a bary a kde bistrá praskajú vo švíkoch bez ohľadu na polohu hodinových ručičiek. V konečnom dôsledku sa však nikto nikam neponáhľa. Fascinujúce galérie striedajú nekonečné zelené parky a megalomanské námestia, kde sa pri obyčajnom café solo (silnom esprese) na terase budete cítiť ako v hľadisku so vstupenkou na pouličné dejstvo (nielen) s barokovou scénografiou. Spoznať všetky štvrte španielskej metropoly je výzva na mnoho dní.

Madrid
Je hlavné a najväčšie mesto Španielska. S počtom obyvateľov vyše 3 milióny sa radí na druhé miesto najľudnatejších metropol EÚ. Leží na rieke Manzanares v strede Španielska aj Madridského spoločenstva - jedného zo 17 autonómnych spoločenstiev krajiny. Je politickým centrom štátu, sídli tu vláda aj španielsky kráľ Filip VI. Madrid je považovaný za hlavné finančné centrum Pyrenejského polostrova. Nachádzajú sa tu centrály väčšiny španielskych spoločností, ako aj Svetová organizácia pre cestovný ruch (WTO) a svetoznáme múzeá Prado, Thyssen-Bornemisza a Reina Sofía. Madrid sa radí medzi európske mestá s najvyšším počtom stromov a zelených plôch na obyvateľa. Napriek modernej infraštruktúre si mnohé časti mesta zachovali historický ráz a každá z 21 štvrtí aj svojský charakter.

Kráľovská pompéznosť

Madrid si za sídlo dvora vybral už Filip II. v roku 1561 a s výnimkou dvoch krátkych období – najprv na začiatku 17. storočia (hlavné mesto sa presunulo do Valladolidu) a neskôr počas španielskej občianskej vojny (vláda sídlila vo Valencii a potom v Barcelone) – zostal hlavným mestom Španielska dodnes. Hoci tu stojí Palacio Real, oficiálna rezidencia kráľa Filipa VI. a kráľovnej Letizie, kráľovskú rodinu by ste v ňom hľadali márne. Tá sa udomácnila v skromnejšom paláci Zarzuela na okraji Madridu a svoje sídlo s výnimkou oficiálnych ceremónií a banketov prenechala zvedavým turistom. V honosnom paláci, ktorý má vyše tritisíc miestností, veru je na čo pozerať.

Môžete sa poprechádzať medzi zbierkou huslí a iných strunových nástrojov z dielne legendárneho Stradivaria, privoňať k nekonečným zásuvkám s prírodnými liečivami a prečítať si zachované lekárske predpisy pre kráľovskú rodinu alebo sa pokochať v obrazárni s pokladmi od Caravaggia (visí tu aj obraz Salome s hlavou Jána Krstiteľa), Goyu a Velázqueza. Za majestátnou vnútornou výzdobou plnou zlata, brokátu a zamatu nezaostáva ani exteriér. Sabatiniho záhrady zdobí vyše 40 sôch španielskych kráľov, túlať sa dá aj medzi prísne ostrihanými kríkmi, kvetmi a fontánami. Ak vás na okamih opantá francúzsky šarm, nepôjde o omyl – palác sa inšpiroval Berniniho náčrtmi, ktoré vytvoril pre parížsky Louvre. Oproti Kráľovskému palácu stojí katedrála La Almudena. Obe stavby sa dokonale odrážajú v dažďových mlákach, ktoré sú pre zimu typické.

ĎALŠIE FOTOGRAFIE ZO ŠPANIELSKEJ METROPOLY NÁJDETE V GALÉRII

Gastronomický chrám

Španielsko preslávili aj tapas a pinchos, v Madride však na ponuku bezplatného servírovania týchto minisendvičov a jednohubiek k nápojom, ako je to zvykom najmä na juhu, naďabíte o niečo ťažšie. Hladní však nezostanete. Pre domácich je jedlo koníček, spoločenská udalosť a najmä veľký pôžitok, Madrid navyše spája kuchyňu celej krajiny. K typickým jedlám okrem paely či zemiakovej tortily patria huevos rotos – vajíčka na opekaných zemiakoch, bocadillo de calamares – kalamárová bageta, callos – pomaly varené držky s mäsom a pikantným chorizom či neodolateľné sladké fritované pečivo churros, ktoré sa máča do hustej horúcej čokolády. V meste je hneď niekoľko tržníc, ktoré spájajú gastronomické stánky pod jednou strechou.

Najznámejšia z nich, hotový chrám vynikajúceho jedla, je Mercado de San Miguel v štvrti Los Austrias. Bývalé trhovisko ovocia a zeleniny sídli v impozantnej železno-sklenej konštrukcii a takmer po sto rokoch existencie sa zmenilo na pestrú zbierku hipsterských bistier. Kým na jednom konci sa na ľade chladia čerstvé morské úlovky z Galície, na ďalšom z nich vyrábajú chlebíky od výmyslu sveta. Smoothie z čerstvého ovocia striedajú vitríny s luxusnými zákuskami ako od klenotníka, kúsky sušenej jamón ibérico (iberskej šunky) vám naservírujú do originálnych papierových kornútikov. K všetkému ponúknu syry a vína od Prioratu až po Rioju. Nikam sa ponáhľať nemusíte, večera v Španielsku trvá takmer do rána.

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia