Pandémia, následná inflácia a VYSOKÉ CENY ENERGIÍ aj nedostatok personálu. Pre tieto faktory už skončilo v ostatnom čase minimálne dvadsať prevádzok.
Údaj nám poskytol prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Táto stavovská organizácia zatiaľ nerealizovala prieskum, informáciu o dvadsiatich zavretých prevádzkach získali v rámci internej komunikácie. Marek Harbuľák sa preto nazdáva, že zavretých a skrachovaných prevádzok je oveľa viac. Na závažnosť situácie upozorňujú aj údaje FinStatu, ktorý hodnotil finančnú kondíciu slovenských podnikov za vlaňajší rok. Podľa nich je spomedzi všetkých odvetví najviac ohrozený práve sektor gastra a cestovného ruchu – úpadok tu hrozí až dvadsiatim percentám podnikov.
FOTOGRAFIE K ČLÁNKU NÁJDETE V GALÉRIIMladí odišli
Brigita Praščáková za úverové peniaze v obci Strážne v okrese Trebišov zrekonštruovala časť rodinného domu a otvorila tu bar. Bolo to pred štyri rokmi. Začiatky boli sľubné, darilo sa jej, prišla však pandémia. Dnes hovorí, že ľudia sa akoby počas pandémie odnaučili chodiť zo svojich domovov von. Po tom, ako znova otvorila prevádzku, počet zákazníkov klesol. „Problémom je aj to, že mladí ľudia z tohto kraja poodchádzali hlavne do zahraničia,“ vysvetľuje. Keď sa objavili prvé správy o niekoľkonásobnom zvýšení cien energií, vedela, že svoj podnik neutiahne a vlani v novembri ho zatvorila. „Dnes si hľadám prácu, aj preto, že musím splácať pôžičku. Uvažovala som síce, že si v dedine otvorím predajňu potravín, priznám sa, váham.“
Anna Vojtková z obce Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou nám rozpráva navlas rovnaký príbeh ako podnikateľka z okresu Trebišov. Jej rodina otvorila kaviareň v dedine v roku 2020. Aj v ich prípade boli podnikateľské začiatky vcelku slušné, všetko však zmarila pandémia. „Darilo sa nám síce, ale nie až do takej miery, aby sme mohli zamestnať personál. Preto sme sa v kaviarni striedali iba my dvaja s manželom, dosť to negatívne vplývalo na našu rodinu, aj preto sme podnik pred pár dňami zatvorili. Po pandémii sa to všetko zmenilo, už sme iba ekonomicky doslova prežívali.“ Rodina podniká ešte v oblasti kateringových služieb.
Článok pokračuje na nasledujúcej strane