V sudoch naloženú kapustu vozili so sebou v útrobách plachetníc odvážni objavitelia. Bohatý zdroj vitamínu C v nej bol skvelá prevencia proti skorbutu. Dokázala nasýtiť v čase, keď sa už ostatné potraviny minuli.

Nie nadarmo sa hovorí: „Od kapusty chlap je hustý.“ Na Záhorí: „Od kapusty chlapi tustí.“ (Tlstí alebo mohutní, pozn. red.) Naložená vydrží minimálne do ďalšej úrody. Slovensko si uchováva tradíciu poctivej výroby kvasenej kapusty. Nielen za Záhorí v Stupave. Aj keď tá je najslávnejšia. Tú úplne najchýrnejšiu dodnes pestujú a vyrábajú v miestnej časti Mást. Dorábali ju tu dávno pred prvou písomnou zmienkou z roku 1592. Vtedy mali miestni gazdovi za povinnosť odvádzať stupavskému panstvu ročne 300 hlavičiek kapusty. Stupavské „zelé“ vozili furmani do Bratislavy a Viedne na trhy. Výstavbou železnice v roku 1892 sa dostala až do Nemecka.

S kapustou je to dnes na Slovensku rovnako zložité ako s celým naším poľnohospodárstvom. Špecializované kapustárne, v ktorých dorábajú nakúpené hlávky od pestovateľov, dávajú prednosť štedro dotovanej a lacnejšej kapuste z Poľska, Nemecka či Holandska. Kupovať tú, ktorú vypestovali naši gazdovia, sa im neoplatí. Podliezať ceny dovezených hlávok by sa zasa neoplatilo domácim poľnohospodárom. V posledných rokoch to s kapustou takmer všetci veľkí slovenskí producenti vzdali. Z mnohých polí táto zelenina zmizla. Kapustu sa oplatí dorábať iba tým, ktorí ju ďalej spracovávajú. Jedna z mála takýchto slovenských kapustární je vo Svederníku pri Váhu južne od Žiliny.

Zabijak civilizačných chorôb
Na našom území ju ľudia pestujú už viac ako 4 000 rokov. Je jednou z najstarších európskych zelenín. Pochádza z pobrežia západného Stredomoria a Atlantiku. Starí Gréci a Rimania ňou liečili žalúdočné vredy a morovú nákazu. Celé kapustové listy uchovávali tak, že ich jednoducho solili. To najlepšie sa zo zelených hláv dá vyťažiť v kyslej alebo kvasenej forme. Vďaka baktériám, ktoré sú pre proces kysnutia nevyhnutné, je v nej vitamínov ešte viac ako v čerstvej. Počas kvasenia vzniká veľké množstvo cholínu, ktorý pomáha pri látkovej výmene tukov a znižuje hladinu krvného tuku. Kapusta obsahuje aj draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok, horčík a vitamín B12, vitamín K a množstvo vlákniny. Vraj vďaka nej môžeme predísť infarktu, depresívnym stavom a účinkuje aj proti civilizačným chorobám.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia