Malta nepatrí u Slovákov medzi stálice letných dovoleniek, akými sú napríklad Chorvátsko, Grécko či Turecko. Napriek tomu je tento malý ostrovný štát stále častejšie terčom výprav za oddychom aj zo strany našincov. Právom

Nedávno sme si vybrali Maltu ako miesto nášho letného oddychu. Tento ostrovný štát je aj v porovnaní so Slovenskom drobný, avšak môže ponúknuť mnohé zážitky - od bohatých dejín, cez príjemné more až po skvelú kuchyňu. Malta má však aj svoje tienisté stránky. Začnime tým kladným. Kto má rád teplo a vodu, bude na súostroví ako doma. V druhej polovici júla sa na Malte pohybovali teploty v rozmedzí zhruba 32 až 35 °C, čo bolo paradoxne menej, ako v niektorých častiach Slovenska. Počas bezvetria však bolo skutočne dusno, našťastie sa dá schladiť skoro všade. Klimatizáciou je vybavený takmer každý obchodík či reštaurácia. Potom je tu Stredozemné more, ktoré bolo príjemne teplé a väčšinou aj čisté.

Kúpanie a strava

Môže sa však stať, že návštevník bude nejaký čas hľadať takú pláž, ktorá mu bude vyhovovať. Väčšina maltského pobrežia je kamenistá, skaly sú zvetrané a zostupy do mora často riadne strmé. Inak to nebolo ani v našom letovisku v Zátoke svätého Pavla (San Pawl il-Bahar) na severnej časti Malty. Počas druhého dňa sme si našli malú, čiastočne upravenú zátoku (na cípe oblasti Budžiba, respektíve Qawra), ktorá bola perfektná pre naše potreby. Výhodou bol aj fakt, že tam nechodilo mnoho ľudí a vo vode sa dali pozorovať rôzne druhy rýb.

Čo sa týka jedla, výber je skutočne bohatý. Samotná maltská kuchyňa je dostatočne rôznorodá, takže si dokáže vybrať asi každý. Cestoviny, morské plody, pizza, či mäsové pokrmy, celkovo sa to dá opísať ako zmes talianskej, stredomorskej a britskej kuchyne, s osobitnými maltskými prvkami. Osobne nás najviac prekvapil konský guláš, na ktorom sme si výborne pochutnali. Kto si praje zmenu, v letoviskách možno nájsť na každom rohu aj zahraničné reštaurácie – grécke, čínske, indické, arabské a mnohé iné. Porcie sú tu zároveň takmer pravidelne veľké, niekedy až príliš.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia