Ryby s príchuťou adrenalínu, tropické ovocie s kvapkou vyjazdeného motorového oleja alebo dohadovanie priamo na koľajniciach s trúbením vlaku za chrbtom – takýto kokteil zážitkov dokáže namiešať jediné miesto na svete. Vitajte na trhu bláznov v južnom Thajsku!

Kolos sa rúti

Toto sa proste nemôže skončiť dobre! Pri pohľade na hustú spleť stánkov a slnečníkov na trhu Talad Rom Hub, pod ktorými sa tlačia zástupy ľudí, sa človeku pred očami objavujú scény ako z najhoršieho hororového filmu pri trúbení vlaku, ktoré trhá uši. Celý ten ruch sa odohráva priamo medzi podvalmi na železničnej trati a žlté stotonové kovové monštrum sa už-už začína vynárať v zákrute.

Trhovníkov ani zákazníkov, ktorí sa často dohadujú o veľmi zvláštny tovar, to však nerozhádže. Tesne pred konečnou zastávkou Mae Klong v provincii Samut Songkhram na Malajskom polostrove sa podobné divadlo odohráva každý deň osemkrát. Vlaková súprava si trhom dlhým sto metrov musí prekliesniť cestu do stanice a neskôr opäť pri svojom návrate do Bangkoku.

Celé to pripomína niečo ako premenu doktora Jekylla na pána Hyda alebo rozprávkový zázrak. V jednej chvíli je príkrov plachtových prístreškov taký hustý, že sa ním sotva prederie aj silné tropické slnko, o pol minúty neskôr sa však stredom trhoviska vinie voľná cesta široká ako lokomotíva. Nad ňou žiari žila modrej oblohy ako blankytný blesk. Objavila sa akoby mávnutím kúzelného prútika.

Časovo je všetko vypočítané na sekundy, takže po zaznení sirény a varovného hlasu z amplióna sa rozhodne neoplatí otáľať. Vlak je tu sotva o minútu a bočné uličky trhoviska sa okamžite zaplnia spotenými telami predavačov a kupujúcich. Pri stláčaní spúšte fotoaparátu som sa zdržal len na chvíľku a posledných tridsať štvorcových centimetrov miesta mimo trasy ohnivého žrebca som si musel vybojovať.

Podivné thajské špeciality

Pri pouličnom ochutnávaní človek musí preukázať určitú mieru odvahy:

 

  • Goong ten: Šalát, ktorého názov v preklade znie tancujúce krevety. Priehľadné kôrovce jedávajú živé s korením, rybou omáčkou, čili a koriandrom. Počas jedenia sa snažia vyskákať z taniera.
  • Mok huak: Žaby jedávajú všade na svete a Thajsko nie je žiadna výnimka. Dať si na obed žubrienku, to sa len tak niekde nepošťastí. V pokrme mok huak sú okorenené poriadnou dávkou rybej omáčky, takže nie je núdza o zaujímavé pachové zážitky.
  • Larb mote daeng: Jedlo z červených mravcov a ich vajíčok servírované so zeleninou a s korením chutí omnoho lepšie, než by mohli naznačiť jeho ingrediencie.
  • Malang tod: Fritovaný hmyz alebo pavúky a škorpióny. Pod týmto názvom môžete objaviť celý rad pochúťok: hon mhai (larvy priadky morušovej), mang da (vodné ploštice), rod duan (húsenice motýľov druhu Omphisa fuscidentalis požierajúce bambus).
  • Kung chae namlpa: Surové veľké krevety podávané s cesnakom, pálivou omáčkou a dyňou. Niekedy sa takto podávajú ústonôžky, čo sú kôrovce, ktoré prednými nohami dokážu rozbiť aj sklo akvária. Takže pozor na gurmánske úrazy!
˃˃˃ Fotografie tých najrôznejších pochúťok nájdete v galérii. ˂˂˂

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Diskusia