Karafiátový, malinový či ríbezľový. Ktorý si vyberiete?
Mattioliho sirup karafiátový, posilňujúci srdce (1. pol. 16. stor.):
Domáci sirup karafiátový si môžeš pripraviť nasledovne:
Vezmi najlepšie karafiátové kvety, rozdeľ ich do cínovej kanvice alebo porcelánového džbánku a polej ich horúcou vodou, aby boli zakryté. Nechaj odstáť 8 hodín. Potom vodu sceď, vytlač kvety a zahoď ich. Do prvej nádoby daj opäť nové karafiátové kvety a po zohriatí predošlej vody vlej túto na nové kvety. To opakuj až päťkrát za sebou, podľa toho, aký silný chceš mať sirup. Posledný krok – vezmi onú scedenú vodu, pridaj cukor a na miernom ohni až do zhustnutia zohrievaj. Po vychladnutí daj do pohára. Namiesto cukru môžeš použiť med.
Pokračovanie na ďalšej strane...