POSTUP:
- Do misy preosejeme múku so soľou. V druhej miske zmiešame mlieko, cukor, droždie a necháme vykysnúť kvások. K múke pridáme hotový kvások a ručným šľahačom s nadstavcom na miesenie vypracujeme hladké cesto. Nakoniec do cesta zapracujeme mleté škvarky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto natenko rozvaľkáme a podobne ako lístkové cesto trikrát preložíme a znova rozvaľkáme. Necháme chvíľu nakysnúť. Postup zopakujeme, aby vzniklo aspoň 9 vrstiev.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a nakrájame na rovnako veľké štvorce. Do stredu každého štvorca dáme lyžicu slivkového lekváru. Protiľahlé konce cesta k sebe pritlačíme, aby vznikla šatôčka. Naplnené šatôčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Upečieme doružova v dobre vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 15 až 20 minút
Recept od Evy Michalidesovej z Ľubietovej