Recepty

Croissanty

10.10. 2019 2:00
Croissanty
Croissanty
Zdroj: Dušan Křístek
Recepty

Croissanty

10.10. 2019 2:00
Croissanty
Croissanty
Zdroj: Dušan Křístek

Príprava: 30 minút; Množstvo: 30 kusov

POTREBUJEME:

40 g droždia, 250 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2 vajcia, 250 g masla, tuk na vymastenie plechu

POSTUP:

1. Droždie zmiešame s vlažným mliekom a 4 lyžicami múky. Kvások necháme vykysnúť 30 minút. Zvyšnú preosiatu múku osolíme, pridáme vajcia a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri teplote asi 15 °C. Počas kysnutia cesto dvakrát zľahka prepracujeme.

2. Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote. Len čo sa objem cesta zdvojnásobí, dôkladne ho premiesime a vyvaľkáme z neho štvorec s veľkosťou 25 x 25 cm. Do stredu dáme zmäknuté maslo a rožky cesta zložíme ako obálku. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny do stredu a necháme 5 minút odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup opakujeme ešte raz. Nakoniec necháme cesto 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.

3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s veľkosťou 50 x 30 cm a rozkrájame na široké pásy široké 15 cm. Pásy rozkrájame na trojuholníky, ktoré zvinieme od širšej strany k špičke a zohneme do tvaru rožka. Na vymastený plech poukladáme rožky nie príliš natesno, prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a croissanty pečieme 12 minút. Podávame ešte teplé ku káve alebo aj ako pohostenie s vínom.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3-4

Čas pečenia: 20 minút

Croissanty
Croissanty
Zdroj: Dušan Křístek
Poslať emailom
Volocopter by mohol slúžiť ako taxík budúcnosti.

V Singapure predstavili taxík budúcnosti: Poradí si so vzdialenosťou aj zápchami

Populárne články
Prvá písomná zmienka o obci Slaská pochádza z roku 1454.

Bývala to známa obec, mala pílu aj mlyn. Dnes by ste ich hľadali márne

Ilustračná snímka

Kvôli nezhodám s bývalými kamarátkami upadla do depresie. Pomohla jej netradičná liečba!

Tomáš Chrenek

Zoznam 10 najbohatších Slovákov: Na čom zarobili milióny?

Hamzov mlyn začal mlieť múku v roku 1897.

Po mlynároch zostalo na Slovensku len pár symbolických stôp: Nadšenci sa to pokúšajú zmeniť

Záchranári Táňa Buliková a Patrik Christian Cmorej boli v správnom čase na správnom mieste.

Nestratila ani okamih: Slovenská lekárka zachránila na prechádzke život zúfalému mužovi

Vedeli ste

Vedia aj slony skákať?

Zobraziť viac