Bez polievky

A tak postupne zhromažďovala recepty od kamarátov a kamarátok zo Slovenska aj z Chorvátska, pričom ide o tradičné, ale aj moderné jedlá z obidvoch krajín a dokonca sú v nich aj tajomné prísady. „Takže som zbierala aj tajomstvá. V Chorvátsku nepoznajú knedle, lokše, halušky, bryndzu…. Môj manžel a dcéra majú halušky, ktoré pripravím, veľmi radi, sú skvelí stravníci. Hlavne dcéra sa zaujíma, ako jedlo pripravujem, je so mnou rada v kuchyni. Ale zažila som, že mnohí miestni jedli toto naše obľúbené slovenské jedlo s rozpakmi. Keď som uvarila halušky, najprv pozerali, čo to vlastne je. Potom ich zdvorilo jedli. Predmetom ich záujmu bola hlavne bryndza, pýtali sa ma, ako sa pripravuje. Oni totiž majú svoj ovčí syr, ale receptúra je iná.“ V Chorvátsku okrem toho veľmi neobľubujú jedlá zo strukovín. Miriam spomína, ako za začiatku prešla polovicu Záhrebu, kým kúpila šošovicu. Nemajú vo zvyku ani servírovať každý deň na obed polievku tak ako my, ale ako hovorí Miriam, aspoň raz v týždni musí byť doma uvarené jedlo, ako sa povie, na lyžicu.

Čorba a kotlovina

Keď sa pýtame na Vianoce, pre ktoré sú typické tradičné jedlá, Miriam hovorí: „Kým na Slovensku sa jedáva kapor, tu je to ryba bakalar (ide o tresku, pozn. red.). Najprv sa suší, potom sa naseká, máča v teplej vode a potom sa varí. Kým u nás na Slovensku je sviatočný 24. december, v Chorvátsku má väčší význam 25. december. Ľudia sa stretávajú, pečie sa jahňacina, prasiatko. Kapustnicu a zemiakový šalát nepoznajú, ale pripravujú si francúzsky šalát bez zemiakov. Obľúbené sú mlynce, je to čosi podobné ako slovenská lokša.“ Keď sa pominie zima, ktorá je inak v Chorvátsku veľmi mierna, miestni majú v obľube stretávať sa, organizovať rodinné a priateľské stretnutia pod holým nebom. Kým my varíme kotlíkový guláš a grilujeme mäso, v Chorvátsku rozvoniava čorba alebo kotlovina, je to vlastne obdoba nášho guláša. Domáci, tak ako my na Slovensku, využívajú dostupné suroviny ako zeleninu, cibuľu, zemiaky a mäso.

Článok pokračuje na následujúcej strane 

Diskusia