Bryndzové halušky jedia mlčky a zo zdvorilosti. Aj také skúsenosti má s Chorvátmi Bratislavčanka MIRIAM KELEČIČ, ktorá odišla žiť k Jadranskému moru za svojou láskou.

V zime spolu s manželom a dcérou bývajú v hlavnom meste Chorvátska v Záhrebe, na začiatku letnej sezóny sa však sťahuje do ich rodinného penziónu na ostrove Vir. Aj vďaka Miriam a jej propagácii v oblasti cestovného ruchu je čarokrásny ostrov v niektorých oblastiach s nedotknutou prírodou miestom, ktoré čoraz intenzívnejšie vyhľadávajú na letný oddych Slováci a Slovenky. Na Vire ostatných dvadsať rokov evidujú návštevnosť podľa krajiny, odkiaľ prídu dovolenkári a dovolenkárky. V minulosti sme boli na chvoste rebríčka, z roka na rok sa však šplháme vyššie. Toto leto sme boli v poradí treťou najpočetnejšou skupinou, ktorá si prišla na Vir oddýchnuť k moru. „Propagujem ostrov, ktorý milujem,“ hovorí Miriam a aj sa jej to darí. Nedávno dostala ocenenie od miestnej samosprávy za podporu a propagáciu.

FOTOGRAFIE K ČLÁNKU NÁJDETE V GALÉRII

Tajomné legendy

Miriam má na konte niekoľko kníh o čarokrásnom ostrove, na ktorom trvalo žije 4 500 obyvateľov. „Keď bola moja dcéra Emka malá, po Vire som absolvovala hodinové prechádzky aj s ňou v kočíku. Navštevovala som domácich seniorov a seniorky, počúvala som ich príbehy a niektoré som použila vo svojich knihách. Dovolím si tvrdiť, že ostrov poznám lepšie ako niektorí domáci.“ Slovenským čitateľom a čitateľkám približuje krajinu, ktorú máme v obľube vďaka Jadranskému moru, inak ako len dovolenkovú destináciu. V jej knihách sú tajomné legendy, historické príbehy, opis kúzelnej prírody. V tej ostatnej sú to zase kulinárske tajomstvá. Recepty od Amazonky, ako sa volá jej nateraz posledné dielo, sa od predchádzajúcich kníh líši. Kým doteraz vo svojich knihách propagovala Vir slovenským čitateľom a čitateľkám, dnes chce, naopak, Chorvátom a Chorvátkam priblížiť Slovensko ako krajinu, kde môžu napríklad tráviť príjemné zimné dni na lyžovačke a spoznávať našu kultúru aj prostredníctvom slovenských jedál.

Článok pokračuje na následujúcej strane 

Diskusia