Poriadna paprička čili, to už je iná muzika. V Nových Zámkoch spojili hudbu a pestovanie štipľavých odrôd papričiek do jedného.

Hudbe a koncertom v súčasnosti príliš ruže nekvitnú. Ale novozámockej umeleckej agentúre a ozvučovacej firme kvitnú. Nie však ruže, ale papričky vo fóliovníkoch. Majú ich rovno za humnami centra mesta.

Mladý pestovateľ

Za všetkým je Ladislav Baraňay (32). „Bol som učiteľ hry na gitare na základnej umeleckej škole. Neskôr som vyštudoval aj zvukový dizajn. A prečo papričky? Možno sú za tým moji starí rodičia. Babka mala fóliovník a chodievala predávať na trhy. Obaja dedkovia niečo pestovali. Detstvo som strávil v záhradách a pod fóliami. Okrem toho mám rodinu v Nesvadoch a to sú fóliovníkoví magnáti. Tí len polievali a polievali. Chodieval som s otcom predávať až do okolia Lučenca, odkiaľ pochádza. Vozili sme zeleninu na tržnice.“

Ako malý mal v záhrade svoju miniparcelu, na ktorej hospodáril. Mala to byť pre neho motivácia. „Nepestoval som len jahody, ale aj baranie rohy a feferónky. Štipľavosťou som bol fascinovaný. Ešte som ani do školy nechodil a už som sa dokázal zahryznúť do feferónky a zjesť ju ako jablko. Malo to pre mňa akúsi inú chuť. To je moja prvá pikantná spomienka. Rastliny som mal aj doma – v kvetináčoch na balkóne. Mal som v nich rôzne bylinky a, samozrejme, nesmeli chýbať štipľavé plody. V tom čase bolo dostupných len zopár druhov čili,“ spomína štipľavý Laci.

Obdobie puberty mu prinieslo hudbu. Načas bolo po záhradkárčení. Hral v kapelách. Myslel si, že pestovateľské aktivity a hudba nejdú dokopy. Všetok voľný čas venoval muzike. „Zrazu som mal iné záujmy. Som síce presvedčený, že som občas chodieval otcovi pomáhať, no on by asi tvrdil opak,“ smeje sa. „Isto to už nebolo ono. V tom čase by mi to nebolo robilo radosť. Okrem toho som začal chodiť na vysokú školu... Takže to nie sú len výhovorky,“ bráni sa.

FOTOGRAFIE ČÍPOŠ LACIHO A JEHO ÚRODY NÁJDETE V GALÉRII

Spojenie impulzov

Zlom nastal v roku 2012. Kamarát priniesol na letecké dni do guláša papričky habanero. „To bolo moje prvé stretnutie s inou odrodou čili. Zrazu som v tom cítil nielen pálivosť, ale aj ovocnú chuť. To bol prvý impulz. Objavil som niečo, čo som dovtedy nepoznal. Hneď som si našiel webstránku, z ktorej som si ich mohol objednať. Začal som na internete vyhľadávať fóra pestovateľov a znalcov papričiek čili. Študoval som pre mňa nové druhy. Dovtedy som poznal len baranie rohy, feferónky a malé čili.“

Druhým impulzom pre Laciho bola jeho kuchárska vášeň. Do jedál vyhľadáva pikantné príchute.„V obchodoch som sa však nevedel dopracovať k uspokojujúcemu zaváranému čili. Nielenže ho nebolo dostať, ale ani tie, ktoré som našiel, mi chuťovo nesedeli. Spojením dvoch impulzov som si začal objednávať semiačka. Stále som nemal čas, tak som poprosil otca, aby mi na ne našiel priestor pod fóliou. Otec vypestoval planty, ale nikto z nás si nenaštudoval, ako takéto plodiny pestovať. Zasadil ich ako normálnu papriku. Mali sme síce rastlinky, ale nula dozretých papričiek,“ spomína na začiatky.

Museli sa pustiť do štúdia. Štipľavejšie druhy treba dostať do zeme skôr. Laci dal na pestovateľské rady: okrem termínu výsadby zabezpečil aj vhodnú vlhkosť a osvetlenie. Prvé lampy si objednal z Česka, zasial už v januári. „Zasial som podľa návodov úspešných pestovateľov štyri druhy čili. Vybral som si z odporúčaní to, čo som sám uznal za najvhodnejšie. Informácie som hľadal aj v krajinách pôvodu. Otec mi vtedy v dielni postavil prvý ‚growbox‘, akúsi skriňu na pestovanie rastlín v špecifických podmienkach. Ani nevedel, čo to je. Ono to pripomína takú domácu skrinku na marihuanu. Mimochodom, na to, ako urobiť box, v ktorom by mi vyrástli papričky, som našiel najviac návodov práve na stránkach pestovateľov konopy,“ spomína s úsmevom.

„Rastliny potrebujú na klíčenie a rast konštantnú teplotu, svetlo, vetranie... Dobrí pestovatelia si to vedia vypočítať. Samozrejme, chýb sme narobili dosť, ale časom sme nedostatky vychytali.“ Planty vyrástli. V marci ich presádzali do poloskleníka zo starých okien medzi ovocné stromy, pretože otec fóliovníky zrušil. „Papričkám nevyhovuje nárazový vietor a prudké dažde. Vrch sme prekryli textíliou. Prvý rok sme ich nasadili nahusto. Úroda bola pekná. Tešil som sa.“

Pokračovanie na ďalšej strane...

Len ochutnať!

Nafukovacie nohavice či miniatúry jedla... Spestrite si deň poriadnou dávkou bizarností

Populárne články
Nový PCR test je ešte citlivejší, presnejší a takisto menší než pôvodný.

Koniec nepríjemným výterom? Testovať sa bude aj zo slín

Známy režisér si verejný pohreb neželal. Vdova Olga Menzelová tak rozhodla pre veľký záujem jeho najbližších.

Posledná rozlúčka s Jiřím Menzelom bez vdovy! Prečo na nej chýbala?

Dcéru Adrianu Tessu pripomínajú manželom Bujňákovcom obrazy, ktoré im namaľovala počas poslednej návštevy.

Desaťtisíce opustených rodičov: Slovensko je na zozname starnúcich a vymierajúcich krajín

Členovia novovznikajúceho Slovenského rybárskeho klubu by privítali väčšiu angažovanosť členov Slovenského rybárskeho zväzu.

Ryba smrdí od hlavy! Ako sa hospodári v našich štátnych vodách?

Královná krásy Gessica Notaro predtým, ako ju priateľ polial kyselinou.

Expriateľ polial prekrásnej modelke tvár kyselinou. Teraz sa hrdo ukázala na červenom koberci

Zatvorené fľaše kradnú priestor. Je to pravda?

Zatvorené fľaše kradnú priestor. Je to pravda?

Zobraziť viac
Diskusia