Nikdy sa nezúčastnil na žiadnej súťaži v pečení, napriek tomu rozhoduje o osude iných cukrárov. Kým sa Milan Steiner vypracoval medzi slovenskú špičku, išiel sa do sveta učiť od tých najlepších. A piekol u nich zadarmo.

Rovnako ako v módnom, i v cukrárskom priemysle sú trendy. Určujú ich, samozrejme, top majstri. A čuduj sa svete, sladkosti, ktoré sú v kurze, pochádzajú tak ako móda najčastejšie z Talianska či Francúzska. Výnimkou je Brazílčan Antonio Bachour, ktorý žije na Floride. Jeho srdcovou záležitosťou sú glazúrované dezerty so zrkadlovou polevou, pri ktorých sa môžete i učesať.

Sladkosti lesklé ako zrkadlo síce na Slovensku nehrajú prím, ale konzervatívne chute Slovákov sa postupne menia. „Kým pred pár rokmi všetci híkali nad čokoládou s čili, dnes už nejde o žiadnu zvláštnosť. Pokročili sme o kúsok ďalej. Kombinujeme čokoládu so sušeným mäsom, sušenými paradajkami alebo ochutnávame plnky, v ktorých cítiť tabak. Mojou najnovšou ‚srdcovkou‘ sú marhule s tymianom, prípadne med s červeným korením zmiešaný s čokoládou a so smotanou,“ hovorí Milan Steiner, rodák zo Spišskej Novej Vsi žijúci v Prešove.

˃˃˃ Fotografie cukrárovej práce a výtvorov nájdete v galérii. ˂˂˂

Ak vám teraz tečú slinky a radi by ste netradičné spojenia chutí okoštovali v jeho cukrárni, zrejme budete sklamaní – zatiaľ ju neotvoril. Ale zato má jasnú predstavu, ako by mala vyzerať. „Keďže často cestujem do Talianska, inšpiroval som sa. Páčia sa mi miesta s veľkým výkladom plným dobrôt, cukrár vo veľkej čapici s úsmevom, ktorému sa ľudia spoza pultu môžu pozerať na ruky, ako pre nich pečie. Kde a kedy si svoje cukrárske kráľovstvo otvorím, netuším, ale pracujem na tom,“ pokračuje milovník čokolády, ale už menší nadšenec krémešov a veterníkov.

Východniar ani zďaleka nepečie len teoreticky. Podľa jeho receptov a rád pripravujú maškrty tie najlepšie cukrárne, reštaurácie a hotely po celom Slovensku. Okrem toho vyrába na zákazku. Na jeho dobrotách si pochutila napríklad speváčka Mária Čírová s manželom Marošom Kachútom na svojej svadbe, cukrovinky si objednal herec Juraj Bača, skupina La Gioia a ďalší umelci.

Body nepridáva ani neuberá

Kedysi ani len netušil, čo je temperovanie čokolády, a dnes rozdáva rozumy budúcim cukrárom. Rodáka zo Spiša nepoznajú len na Slovensku. Chýr o jeho dobrotách sa dostal za naše hranice. V Taliansku je varený-pečený. Dokonca ako jediný Slovák hodnotí medzinárodné súťaže na Apeninskom polostrove. Ako porotca chváli i kritizuje súťažiacich. Kým ho však ostatní medzi seba pustili, chvíľu to trvalo.

„Musel som im dokázať, že na to mám. Nepoznali moju prácu, vôbec nevedeli, kto som. Preto som im predvádzal tie najzložitejšie postupy, vymýšľal som pre nich najzaujímavejšie kombinácie chutí. V cukrárskom remesle však nejde len o prax. Všetko som detailne opísal, obhajoval som výber ingrediencií, a keď všetkým všetko chutilo, vymenovali ma za komisára,“ teší sa.

Koláče z jeho dielne idú ruka v ruke so sezónou.
Koláče z jeho dielne idú ruka v ruke so sezónou.
Zdroj: Archív M.S.

Hoci niekoľkokrát do roka cestuje do Talianska na rôzne súťaže, zvlášť sa teší na dve: Sigep a Shaki, na ktorých posudzuje tanierové a reštauračné dezerty. „Je to obrovská zodpovednosť, ale aj výzva. Na každé hodnotenie sa zodpovedne pripravujem, aby som súťažiacich neukrátil o body. Torty vystavujú deň pred samotnou súťažou. Hodnotíme vzhľad, farebné vyhotovenie, kompozíciu, ako je torta umiestnená na podnose.

Technické zručnosti sú vec ďalšieho dňa a nakoniec nasleduje degustácia. Nikdy sa nekrája torta, ktorá je vystavená. Všetky tímy vyrobia ešte ďalšie dva kusy a každý hodnotiaci dostane jeden kúsok. Obyčajne účastníkom, ktorí si prišli zmerať sily, zadáme jednu surovinu, ktorú musia do svojho diela zapracovať v akejkoľvek podobe,“ hovorí a zároveň dodáva, že neraz bodoval aj Slovákov. Nikdy im však nenadržiaval. „Už sa mi stalo, že ma spolu s Čechmi kritizovali, že som ich nepodržal. Ale ja predsa chcem, aby vyhral ten najlepší.“

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Život sa s ňou nemaznal, nakoniec sa však na ňu usmialo šťastie v podobe milujúcej majiteľky.

Zázraky sa dejú: Fenka s amputovaným ňufáčikom si prešla peklom, teraz našla láskyplný domov

Populárne články
Elisabetta Canalis

Modelka to priznala narovinu: Čo stálo za rozpadom jej vzťahu s Georgeom Clooneym?

Ilustračná snímka

Kráľovské rúško v podaní slovenskej návrhárky: Jana Pištejová opäť ohúrila

Erika žiari spokojnosťou. Jej outfity sú konzervatívnejšie, no pôsobí šťastne a prirodzene.

Už kúpila kočík: Erika Judínyová (49) žiari šťastím, zháňa výbavičku pre bábätko

Ilustaračná snímka

Dvanásť horoskopov pre všetky znamenia. Čo vás čaká a neminie od 3. do 9. apríla?

Kráľovský pár sa utiahol počas pandémie do svojho sídla vo Windsore.

Monarchia v karanténe: Kde sa schováva kráľovná Alžbeta II. pred vírusom?

Tekuté mydlo je hygienickejšie. Je to pravda?

Je tekuté mydlo hygienickejšie?

Zobraziť viac
Diskusia