Mladší Ľudo desať rokov varil v rakúskych hoteloch, starší Rado zas obsluhoval hostí v košických podnikoch, nakoniec sa odhodlali otvoriť spoločný podnik. Bratia Pampurikovci sú prví v metropole východu, ktorí vo svojej reštaurácii navaria aj to, čo nemajú v jedálnom lístku.

Na Bielu ulicu v centre Košíc chodia súrodenci Pampurikovci do práce štvrtý rok. Respektíve chodili, a to presne do 15. októbra, kým pre koronavírus vládne protipandemické opatrenia nezavreli aj reštaurácie. „Verím, že to ustojíme, ak nám opäť dovolia otvoriť. Horšie je to s mesačnými platbami za energie, ktoré musíme uhrádzať napriek tomu, že reštaurácia je zatvorená. Našťastie nájom nám zatiaľ pozastavili,“ vraví hneď na úvod Rado Pampurik, jeden z bratov v rodinnom gastrobiznise.

Súrodenci Pampurikovci za normálnych okolností chodia do práce s radosťou. Niežeby sa dovtedy netešili do svojho zamestnania, ale teraz robia na svojom. Ich podnik má však dvoch šéfov. Jedného v kuchyni a ďalší má na starosti všetko ostatné. Mimochodom, reštaurácií je v druhom najväčšom slovenskom meste viac než dosť. Otvoriť ďalšiu bolo v podstate riziko. Preto si povedali, že budú iní. A tak prišli s bistrom, ktorých sú vo Francúzsku stovky, ale na Slovensku zatiaľ nie. Ich základnou filozofiou je čerstvosť surovín, spokojnosť zákazníka, domáca atmosféra, pohoda na pracovisku a najmä navariť hosťovi to, čo si sám vymyslí.

FOTOGRAFIE PODNIKAVÝCH BRATOV A ICH DELIKATES NÁJDETE V GALÉRII

„Už ma nebavilo variť len to, čo je napísané v jedálnom lístku. Chceli sme sa orientovať najmä na stálych zákazníkov, ktorí sa k nám vracajú, aby si vždy mali čo objednať a pritom ochutnať niečo nové,“ vraví Ľudo. Koncept varenia je teda jasný: podľa želania ukuchtiť aj to, čo nie je v jedálnom lístku. Niežeby ho nemali, ale je limitovaný. „Každý deň máme dennú ponuku. Kto si z nej nevyberie, prípadne príde neskoro a jedlá sú už vypredané, povieme mu, ktoré suroviny máme dostupné a jedlo spolu vymyslíme. Pri zákazníkoch aj ja zbieram inšpiráciu. Neraz sa už stalo, že suroviny s bylinkami a korením skombinovali tak, že som pokrm neskôr zaradil do dennej ponuky. Napríklad hríbové krupoto s bravčovou panenkou,“ pokračuje kuchár, pre ktorého pri zostavovaní jedálneho lístka zohráva dôležitú úlohu aj počasie.

„Tohtoročný júl nebol veľmi teplý, preto sme mohli podávať aj guláš či krémové polievky. Keď je zamračené, pokojne podávame mäso s knedľou. Pri tridsiatich stupňoch ho v našej dennej ponuke určite nenájdete.“

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Ilustračná snímka

Je ZUZANA ČAPUTOVÁ módna ikona? Desať naj outfitov našej prezidentky v roku 2020

Populárne články
Ilustračná snímka

Sklenaříková odložila modeling bokom: Za tento rozprávkový hotel získala ocenenie

Je takmer zázrak, že také obrovské dielo, ako je hlavný oltár z horľavého a škodcami ľahko napadnuteľného dreva, prežil na svojom mieste takmer päť storočí. Kostol pritom niekoľkokrát horel. Oltár vážne poškodila iba červotoč, napriek tomu sa zachoval v plnej kráse.

Klenot klenotov: Bazilika sv. Jakuba ukrýva jednu z našich najcennejších historických pamiatok

Ilustračná snímka

Dvanásť horoskopov pre všetky znamenia. Čo vás čaká a neminie od 22. do 28. januára?

Brian Austin Green

Na Megan Fox rýchlo zabudol: BRIAN AUSTIN GREEN randí s touto kráskou

Donald Trump

Trump sa Bidenovej inaugurácie nezúčastnil, v Oválnej pracovni mu však nechal list

Pach chlóru svedčí o čistej vode v bazéne. Je to pravda?

Pach chlóru svedčí o čistej vode v bazéne. Je to pravda?

Zobraziť viac
Diskusia