Jeho škodlivosť sa občas prirovnáva k alkoholu a cigaretám. Cukor je podľa niektorých v strave človeka úplne nahraditeľný. No pokiaľ sa už sladkého nedokážeme vzdať, trendom je aspoň dočasná cukrová detoxikácia.

Zvyšuje krvný tlak. Spôsobuje obezitu. Je príčinou zubných kazov. Má vplyv na akné a únavu. Narúša imunitu a vyvoláva chronické zápaly. Prispieva k vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Urýchľuje starnutie. Súvisí s demenciou. Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo cukru, majú podľa niekoľkých štúdií najnižší príjem zá­kladných živín, hlavne vitamínov A, C, B12 a vápnika.

Keď verejné školy v New Yorku znížili množstvo cukru v obedoch a desiatach, ich akademické hodnotenie stúplo o 15,7 percenta. Áno, cukor má vplyv aj na sústredenie a schopnosť učiť sa. Odrazu všetky tie vanilkové rožky a osie hniezda horknú v útrobách.

 

Lenže nič nie je čierno-biele. Cukor nie je zdravá výživa, ale nie je to ani jed. Aj keď väčšina z nás by ho mohla konzumovať menej, je v poriadku dopriať si ho v rozumnom množstve. „Cukor je životne dôležitý pre zdravie mozgu,“ tvrdí psychiater a nutričný špecialista doktor Drew Ramsey. O tom, že mozog potrebuje cukor, je presvedčený aj neu­rochirurg profesor Vladimír Beneš. Neznamená to, že najlepšie, čo môže človek urobiť, je zjesť na posedenie dva banániky v čokoláde.

Ale prírodné cukry, napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v mede, ovocí či javorovom sirupe, môžu vraj skutočne pomôcť zlepšiť zdravie mozgu. Podľa odporúčaní odborníkov by z pridaných cukrov malo pochádzať menej než desať percent denného kalorického príjmu. Rôzne štatistiky však ukazujú, že je to v skutočnosti omnoho viac. Okrem toho tradičný repný cukor v potravinárstve čoraz viac nahrádza lacnejšia fruktóza, ktorá sa vyrába chemickým rozkladom škrobu.

Sladký život Slovákov
Podľa posledných štatistík priemerný Slovák ročne skonzumuje 32 k cukru. Celková spotreba cukru a výrobkov z neho sa podľa Štatistického úradu SR dlhé roky držala približne na rovnakých hodnotách, od roku 2018 sa však začala mierne zvyšovať. V rámci výrobkov obsahujúcich cukor sa zvýšila spotreba kakaových výrobkov o 0,9 kilogramu, naopak, spotreba nečokoládových cukroviniek sa znížila o 0,2 k. Zo štátov strednej Európy má vysokú spotrebu cukru na obyvateľa Poľsko, a to viac ako 40 kilogramov. Spotreba sladených nealkoholických nápojov sa u nás za posledných 20 rokov strojnásobila, zo 42 litrov na obyvateľa v roku 1998 až na 112 litrov.

Ako bojovať s chuťou na sladké sa dočítate na ďalšej strane...

Diskusia