Zdravie

Mlieko, potravina, ktorá vyvoláva rozruch: Prečo ho niekto má rád a iný ho nemôže ani cítiť?

redakcia
redakcia
27.2. 2023 6:00
Diskusia ()
Mlieko stráca na popularite a často sa nahrádza mnohými alternatívami. Nedávno zverejnená štúdia OSN však opisuje „planetárnu zdravú stravu“ stále zahŕňajúcu ekvivalent jedného pohára mlieka denne.
Mlieko stráca na popularite a často sa nahrádza mnohými alternatívami. Nedávno zverejnená štúdia OSN však opisuje „planetárnu zdravú stravu“ stále zahŕňajúcu ekvivalent jedného pohára mlieka denne.
Zdroj: Shutterstock
Zdravie

Mlieko, potravina, ktorá vyvoláva rozruch: Prečo ho niekto má rád a iný ho nemôže ani cítiť?

redakcia
redakcia
27.2. 2023 6:00
Diskusia ()
Mlieko stráca na popularite a často sa nahrádza mnohými alternatívami. Nedávno zverejnená štúdia OSN však opisuje „planetárnu zdravú stravu“ stále zahŕňajúcu ekvivalent jedného pohára mlieka denne.
Mlieko stráca na popularite a často sa nahrádza mnohými alternatívami. Nedávno zverejnená štúdia OSN však opisuje „planetárnu zdravú stravu“ stále zahŕňajúcu ekvivalent jedného pohára mlieka denne.
Zdroj: Shutterstock

Azda žiadna iná potravina nebýva predmetom toľkých protichodných diskusií ako mlieko. Nápoj, primárne určený pre teľatá so štyrmi žalúdkami, ktorý má položiť základ toho, aby ich hmotnosť čo najskôr vystrelila do tonových čísel...

Už je to dávno, čo v každej samoobsluhe, školskom či zdravotníckom zariadení viseli osvetové plagáty typu „Deťom mlieko denne“ či „Mlieko – základ zdravia“. Samozrejme, predstava o tom, čo je vhodné a zdravé, rovnako ako napríklad „ideálny“ jedálniček, sa v posledných rokoch mení každú chvíľu a aj najpovolanejší odborníci na výživu sa medzi sebou sporia. V každom prípade éra, keď mlieko predstavovalo zázrak a bolo ovešané superlatívmi, odznieva.  Denník The Guardian v obsiahlom texte opísal, ako dnes Briti kravské mlieko hromadne odmietajú a akou raketovou rýchlosťou stúpa predaj ovsených a orechových „mliek“.

Pokiaľ uvažujeme o vhodnosti potraviny pre náš organizmus, vždy treba zohľadniť schopnosť nášho tráviaceho systému túto potravinu stráviť a využiť.
MUDr. Vladimíra Strnadelová, odborníčka na celostnú medicínu

Nemecký Stern v rovnakom čase uviedol: „Je to absurdný systém. Je v ňom množstvo peňazí, moci a ničenia. S ročným obratom takmer 1,5 bilióna eur je potravinársky priemysel najväčším priemyslom v EÚ, väčším než automobilový či chemický. A dominujú veľké spoločnosti v produkcii mlieka, čo má ničivý vplyv na malých farmárov... V Nemecku je mlieko propagačným nástrojom, zľavy lákajú ľudí lacným mliekom za výhodné ceny.  Nemci chcú jedlo tak lacno, ako sa len dá. A nízke ceny nútia európskych poľnohospodárov produkovať absurdný prebytok mlieka pod vysokým tlakom. Podporujeme to svojimi daňami, pretože EÚ napríklad stále poskytuje dve tretiny dotácií poľnohospodárom podľa rozlohy – čím väčšia farma, tým viac získava.“ Viaceré americké médiá zase v posledných rokoch poukazujú na to, že „bohatý zdroj vápnika“ v mlieku býva predovšetkým výsledkom masívneho PR mliekarenského priemyslu, a uverejňujú štúdie, podľa ktorých by mlieko malo uvoľniť miesto na svojom doterajšom tróne iným potravinám.

Viete, že...
… na internete možno nájsť recept na výrobu syra z ľudského materského mlieka? V roku 2011 ho okrem iných vyrobila Miriam Simunová, umelkyňa a zástankyňa udržateľnosti, a predložila ho hosťom v jednom brooklynskom klube. Bol vraj jemný a sladký. Rovnakú pochúťku vyrobenú z mlieka svojej manželky servíroval vo svojej manhattanskej reštaurácii Klee Brasserie i Daniel Angerer. Londýnska zmrzlináreň Icecreamists zase ponúkala zmrzlinu z materského mlieka. … pravdepodobne najdrahší syr na svete je magareći, syr vyrábaný na srbskej farme Zasavica? Je z mlieka ohrozených balkánskych oslov. Kilogram stojí tisíc eur.

Pokračovanie na ďalšej strane...

Diskusia