V ústach začne horieť, tvár sčervenie, do očí sa tlačia slzy, na čele vyrazia kropaje potu, chce sa nám kýchať, nemôžeme sa nadýchnuť… Pikantné jedlá nám môžu dať pekne zabrať. Nemusíme zachádzať do extrémov, no obzvlášť teraz v zime sa oplatí pokrm si priostriť.
Pálivé jedlá máme spojené hlavne s ázijskou, africkou či mexickou kuchyňou. Ale ani naša sa im nevyhýba. Pred rokmi býval na jedálnom lístku azda všetkých reštaurácií katov šľah alebo diabolské hrianky, k párkom či pečenému kolenu si tradične doprajeme horčicu a chren, správny guláš musí mať šmrnc a na opicu si ordinujeme ostrú cesnakovú polievku…
Nakopne imunitu a uľaví od nádchy
„Konzumácia pálivých jedál je vhodná predovšetkým z toho dôvodu, že pálivý element pridaný do pokrmu obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok a, naopak, malé množstvo kalórií,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Mgr. Dagmar Mušková (www.pribehkalorie.cz) a upozorňuje na to, že papričky čili, symbol pálivosti, obsahujú kapsaicín, ktorý má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. „Má potenciál pôsobiť ako prevencia vzniku vysokého krvného tlaku či cukrovky druhého typu. Pravidelní konzumenti čili majú menšiu potrebu jesť slané, sladké a tučné pokrmy, čo sa nám môže zísť, napríklad ak potrebujeme nejaké to kilo zhodiť,“ uvádza zdravotný prínos rôzne sfarbených a tvarovaných plodov paprík, ktoré síce nie sú tradičnou stredoeurópskou pochutinou, ale dávno sa u nás zabývali.
„Navyše je o konzumácii čili známe, že dokáže tlmiť bolesť a navodzovať väčší pocit šťastia,“ usmieva sa odborníčka. Výskumov o pozitívnom vplyve kapsaicínu na naše zdravie je veľa. Niektoré dokonca naznačujú, že môže spomaľovať postup rakovinového bujnenia. Napríklad štúdia publikovaná roku 2014 v časopise Journal of Clinical Investigation uvádza, že znižuje riziko vzniku kolorektálneho nádoru. Štúdia publikovaná o dva roky neskôr ukázala podobný efekt pri nádoroch prsníka.
- Viete, že...
... pálivosť papričiek sa meria na Scovillovej stupnici? Americký chemik Wilbur L. Scoville už v roku 1912 prišiel s metódou kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek. Základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý sa ešte riedi vodou. Potom ho skúšajú ochutnávači dovtedy, kým pálivosť nezmizne.
... papričky jalapeños dosahujú 2 500 až osemtisíc Scovillových jednotiek pálivosti (SHU), habanero až 350-tisíc?
Isté je, že kapsaicín má silné antibakteriálne vlastnosti, posilňuje imunitný systém a je ideálnou prevenciou prechladnutia. „Papričky čili navyše obsahujú veľké dávky vitamínu C, ktorý takisto pozitívne podporuje náš imunitný systém,“ dodáva Dagmar Mušková. Upchatý nos a dutiny rýchlejšie uvoľní nielen kapsaicín, ale všetky ostré korenia alebo chren, wasabi a cibuľa. Čokoľvek ostrejšie nás isto-iste zahreje. Ak trpíte takzvaným vnútorným chladom, pri ktorom sa klepete, aj keď máte na sebe niekoľko vrstiev oblečenia, najlepšie je dopriať si niečo s čili, čiernym korením, so zázvorom, s nejakou korenistou zmesou typu harissa a podobne.
Pokračovanie na ďalšej strane...