Mladší Ľudo desať rokov varil v rakúskych hoteloch, starší Rado zas obsluhoval hostí v košických podnikoch, nakoniec sa odhodlali otvoriť spoločný podnik. Bratia Pampurikovci sú prví v metropole východu, ktorí vo svojej reštaurácii navaria aj to, čo nemajú v jedálnom lístku.

Na Bielu ulicu v centre Košíc chodia súrodenci Pampurikovci do práce štvrtý rok. Respektíve chodili, a to presne do 15. októbra, kým pre koronavírus vládne protipandemické opatrenia nezavreli aj reštaurácie. „Verím, že to ustojíme, ak nám opäť dovolia otvoriť. Horšie je to s mesačnými platbami za energie, ktoré musíme uhrádzať napriek tomu, že reštaurácia je zatvorená. Našťastie nájom nám zatiaľ pozastavili,“ vraví hneď na úvod Rado Pampurik, jeden z bratov v rodinnom gastrobiznise.

Súrodenci Pampurikovci za normálnych okolností chodia do práce s radosťou. Niežeby sa dovtedy netešili do svojho zamestnania, ale teraz robia na svojom. Ich podnik má však dvoch šéfov. Jedného v kuchyni a ďalší má na starosti všetko ostatné. Mimochodom, reštaurácií je v druhom najväčšom slovenskom meste viac než dosť. Otvoriť ďalšiu bolo v podstate riziko. Preto si povedali, že budú iní. A tak prišli s bistrom, ktorých sú vo Francúzsku stovky, ale na Slovensku zatiaľ nie. Ich základnou filozofiou je čerstvosť surovín, spokojnosť zákazníka, domáca atmosféra, pohoda na pracovisku a najmä navariť hosťovi to, čo si sám vymyslí.

FOTOGRAFIE PODNIKAVÝCH BRATOV A ICH DELIKATES NÁJDETE V GALÉRII

„Už ma nebavilo variť len to, čo je napísané v jedálnom lístku. Chceli sme sa orientovať najmä na stálych zákazníkov, ktorí sa k nám vracajú, aby si vždy mali čo objednať a pritom ochutnať niečo nové,“ vraví Ľudo. Koncept varenia je teda jasný: podľa želania ukuchtiť aj to, čo nie je v jedálnom lístku. Niežeby ho nemali, ale je limitovaný. „Každý deň máme dennú ponuku. Kto si z nej nevyberie, prípadne príde neskoro a jedlá sú už vypredané, povieme mu, ktoré suroviny máme dostupné a jedlo spolu vymyslíme. Pri zákazníkoch aj ja zbieram inšpiráciu. Neraz sa už stalo, že suroviny s bylinkami a korením skombinovali tak, že som pokrm neskôr zaradil do dennej ponuky. Napríklad hríbové krupoto s bravčovou panenkou,“ pokračuje kuchár, pre ktorého pri zostavovaní jedálneho lístka zohráva dôležitú úlohu aj počasie.

„Tohtoročný júl nebol veľmi teplý, preto sme mohli podávať aj guláš či krémové polievky. Keď je zamračené, pokojne podávame mäso s knedľou. Pri tridsiatich stupňoch ho v našej dennej ponuke určite nenájdete.“

Článok pokračuje na ďalšej strane.

Ilustračná snímka

Netradičné bývanie či nová dominanta New Yorku... Tucet bizarností, ktoré musíte vidieť!

Populárne články
Ilustračná snímka

Pripadá vám to neuveriteľné? Áno! Ale nič to nemení na tom, čo sa mi stalo...

Anthony Hopkins

Bol by som sa upil na smrť: ANTHONY HOPKINS sa už 45 rokov nedotkol alkoholu

Ilustračná snímka

Spievankovo zabáva a vzdeláva deti už 18 rokov: V čom tromfli aj Karla Gotta?

Kralevich zverejnila zábery z Vysokých Tatier.

Daniela Kralevich prelomila mlčanie: Prvé slová o nehode, pri ktorej zomrela mladá študentka

Rozprávková krajina objektívom nášho reportéra.

VIDEO: Aspoň na chvíľu ako v rozprávke. Fascinujúci pohľad na zasneženú krajinu

STANLEY MATTHEWS sa ako rytier správal na ihrisku i v živote.

Stanley Matthews bol prvý futbalista, ktorý sa mohol pýšiť titulom sir. Je to pravda?

Zobraziť viac
Diskusia